Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

januari

2 januari Het Westfries Museum gaat 2,5 jaar dicht. De ingrijpende renovatie en verbouwing van het monument gaat van start. In de gemeentelijke opvanglocaties aan Koopvaarder en Verlengde Lageweg zijn zo’n tweehonderd Oekraïense vluchtelingen ondergebracht. Tientallen winkels in de binnenstad staan leeg: op het Grote Noord 24,4%, Kleine Noord 20% en in de Nieuwsteeg 17,9% van het bestand. Sportinstituut Frits van der Werff sluit per 1 mei a. s. voorgoed. In 2019 vierde het zijn 50-jarig jubileum.
Frits van der Werff gaat sluiten
9: Frits van der Werff gaat sluiten
De gemeente Hoorn telt nu ruim 75.000 inwoners. Stripboekenwinkel van Harry Huijser ‘Het Gele Teken’ bestaat veertig jaar.
40 jaar Het Gele Teken
10: 40 jaar Het Gele Teken
De herontwikkeling van het sportpark in Risdam loopt ernstige vertraging op door kostenstijging en het uitblijven van een akkoord van de betrokken verenigingen HSV Sport 1889 en Rugbyclub West-Friesland. René en Paola Stam maken bekend dat hun snackhuis De Poort op de Koepoortsweg aan het einde van dit jaar zal sluiten. Het pand zal tot alleen woonhuis worden verbouwd.
Snackhuis De Poort gaat sluiten
12: Snackhuis De Poort gaat sluiten
Bewoners van de Grote Waal komen in opstand tegen het verdwijnen van de bushaltes Poldermolen, Korenmolen en Verfmolen in EBS-buslijn 314. Bakkerij Otten krijgt van energieleverancier Liander een waarschuwing, omdat zij in december meer dan het voor haar bepaalde maximum van 88 kilowattuur stroom heeft gebruikt. B.M.G. Vastgoed B.V. is de koper van Sportintituut Frits van der Werff. Over de bestemming van het aangekochte vastgoed wordt vooralsnog geen duidelijkheid gegeven. Diverse raadsfracties pleiten bij de behandeling van plannen voor woningbouw rond het NS station voor ondergronds parkeren. Wethouder Boomgaars deelt mee dat dat financieel onhaalbaar is op basis van een second opinion onderzoek van ‘gedegen bureaus’. Het betaald parkeren levert de stad in 2022 € 3.703.500 op. In reactie op door Fractie Tonnaer geuite bezwaren tegen de vier lichtmasten vanwaar op de Roode Steen de historische gevels aangelicht worden verklaart de gemeente de noodzaak ervan voor een ‘kwalitatief hoogwaardig lichtplan’.
Lichtmasten De Roode Steen
21: Lichtmasten De Roode Steen
De gemeente Hoorn laat de rol van het eigen stadsbestuur in de tijd van de slavernij onderzoeken door bureau STADenBEDRIJF. Met de wetenschappelijk onderbouwde informatie gaat men in gesprek over dit onderwerp met de gemeenteraad en inwoners. Een inwoner van Hoorn wint de hoofdprijs van € 1 miljoen in de XL-trekking van de Lotto.