Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

De Bernardo Sigarenfabriek N.V

Sigarenmakers

Die sigaren maakte B.M. Lieshout bij de firma Kaag op het Achterom (nrs 100, 102 en 111, zie Hoorn, huizen, straten, mensen, pag. 13).

Ook de twee oudste zoons Michael Bernardus (geb. 16-2-1895) en Bernardus Petrus (geb. 26-2-1899) bekwaamden zich tot sigarenmaker bij de firma Kaag. 
In 1920 is de vader B. M. Lieshout (zie Hoorn, huizen, straten, mensen pag. 57) nog steeds sigarenmaker. De oudste zoon M. B. Lieshout (Chiel) woont dan op de Dubbele Buurt nr. 16. Hij is dan ook nog sigarenmaker. Ondertussen dreef moeder Elisabeth van der Zel een kruidenierswinkeltje in het woonhuis van het gezin. Uit de gegevens op pag. 57 blijkt dat het desbetreffende pand het ouderlijk huis van de moeder is geweest. Voor 1882 verkocht Antje van Berkum, echtgenoot van Cornelis van der Zel, in het benedenlokaal drank. Die verkoop werd in 1885 gestaakt. Als Elisabeth van der Zel in dat benedenlokaal haar kruidenierswinkeltje start, verkoopt ze daarbij ook petroleum en drank. In 1924 wordt de vergunning tot verkoop van drank ingetrokken.

B.M. Lieshout
B.M. Lieshout


Bernardo sigarenblikje 'Charmant'

Sigarenbandje Bernardo