Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

De Bernardo Sigarenfabriek N.V

Oprichting Fabriek

In 1922 besluit vader Bernardus Michael Lieshout zijn eigen sigaren te gaan maken. De zoons helpen mee. De fabrikage vindt plaats op de Dubbele Buurt nr. 18, het eigen woonhuis. Een brand, die in de zomer van 1925 om zich heen grijpt op de Dubbele Buurt nr. 18 is vermoedelijk de aanleiding tot de bouw van een nieuw pand op dezelfde plaats. En de kleine Willem, oud 11 jaar, mag op 16 november 1925 de eerste steen inmetselen. In 1926 wordt dan de Firma B. M. Lieshout en Zoon opgericht. Die zonen zijn: Michael Bernardus (Chiel) en Bernardus Petrus (Bernard). Als merknaam voor de sigaren wordt gekozen voor Bernardo. Bernardus is een steeds terugkerende naam in de familie.

Gevel van de fabriek
De fabriek aan de Dubbele Buurt

Zo is er dus sinds 1926 in Hoorn sprake van de Bernardo Sigarenfabriek gevestigd Dubbele Buurt nr. 18. 

En de zaken lopen goed. Zoon Bernard gaat op reis om de sigaren aan de man te brengen en dat lukt wonderwel. Ook is de ValeHen/Dubbele Buurt in die dagen nog een plaats van samenkomst voor de verschillende vrachtrijders, die vanuit verschillende gedeelten van Noord-Holland bestellingen in Hoorn doen waaronder ook sigaren. De vrachtrijders krijgen daar dan ook provisie voor (zie Oud-Hoornblad juni 1987, nr. 2, pag. 51).

 

Bodeauto  J. Meester
De bodeauto van J. Meester, gefotografeerd voor de Grote Kerk in Hoorn

Bodeauto van G. Jeurink
En...de bodeauto van G. Jeurink. Voor dezelfde Grote Kerk

Het Centraal Veerhuis op de Vale Hen
Op De Vale Hen, recht tegenover het bedrijf van Bernardo, stond het Centraal Veerhuis. Het Centraal Veerhuis gold als verzamel- en vertrekpunt voor de plaatselijke en regionale bodediensten.