Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

fa. Schuld Speelgoed

Speelgoed

Opening Turfhaven 32 in de jaren vijftig
Opening Turfhaven 32

In 1956, na zijn militaire dienst, kwam zoon Henri Schuld in de zaak. Er werd toen niet alleen een verbouwing doorgevoerd, maar ook werd het assortiment aanzienlijk veranderd. Wat er nog aan huishoudelijke artikelen verkocht werd verdween geheel uit het assortiment en buiten souvenir-artikelen bleef alleen speelgoed over.

 

Turfhaven 32
Turfhaven 32, links in de etalage souveniers, rechts speelgoed

 

Grote Noord 90

In 1960 werd zoon Henri medefirmant en opende in september van dat jaar een filiaal aan het Grote Noord. Dat was in het pand dat de broer van zijn grootvader had gekocht en waar een oom tot begin 1960 een lederwarenzaak had voortgezet.

Opening Grote Noord 90
Het pand aan de grote noord na de grote verbouwing

Op het Grote Noord werd alleen speelgoed verkocht. Door de gunstiger ligging en het grotere winkeloppervlak had dat filiaal al snel een hogere omzet en werd dit de hoofdvestiging van het bedrijf.
Henri Schuld is ook, net als zijn vader en grootvader, in ondernemend Hoorn actief geweest. Eerst in de middenstandsvereniging. Later ook in de Stichting Stad Hoorn waar hij kort na de oprichting in 1965 werd gevraagd als secretaris. Hij is 25 jaar bestuurslid gebleven.

Tesko boekje Links: Tesko boekje uit 1967
Op de voorkant twee technische meesterwerkjes: stoomlocomotieven van Fleischmann


Kort na de opening van zijn filiaal verruilde hij de inkoopvereniging Spico voor een nieuw opgerichte organisatie "Tesko", waarvan hij tot 1967 secretaris is geweest. Deze organisatie richtte zich speciaal op technisch speelgoed. Later werd Schuld ook bestuurslid van de ANVS, de Nederlandse Vereniging van Speelgoedhandelaren en ook kwam hij in het bestuur van de Stichting Goed Speelgoed.
Jarenlang verzorgde hij in het kader van deze Stichting lezingen in West-Friesland.

Märklin?.

Hij wilde zijn zaak verder ontplooien en in 1967 werd hij daarom lid van Europa's grootste speelgoed-inkoopvereniging "Vedes" in Neurenberg, Duitsland. Door dit lidmaatschap werd het mogelijk veel speelgoed-artikelen in te kopen, waar men in Nederland niet of nauwelijks aan kon komen.
In 1980 werd Schuld lid van de Raad van Toezicht van deze inkoopvereniging en vertegenwoordigde hij alle niet-Duitse leden (leden uit België, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland). Dit is hij tot 1989 blijven doen.

 

Vedes logos
Het door de jaren heen veranderende Vedes logo.

 

logo