Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Firma Wester's Bouw- en Timmerbedrijf

Houtinkoop

Houtopslag bij fa Wester
Houtopslag bij het timmerbedrijf, foto ca. 1950
op de voorgrond kippenhokken

In eerste instantie kocht Nic. Wester zijn hout bij een houthandel, bij Dekker of te wel "Loonzagerij de Vriendschap" in Monnikendam. Later ging hij over tot het kopen van bomen.
Eens in de zoveel tijd hield het Waterschap Drechterland een verkoping van wegbomen, iepen. De te verkopen bomen werden van een nummer voorzien. De verkoping werd gehouden in een café.

De koper kocht een aantal bomen in een rij. Hij moest de bomen zelf in de winterdag rooien, omzagen met een trekzaag, wat soms uren in beslag nam.
De gerooide bomen werden een jaar gewaterd bij Dekker in Monnikendam, waarna ze door Dekker tot planken verzaagd werden en nat naar Wester aan het Keern gebracht werden. Daar werden de planken opgestapeld met latten ertussen om ze een jaar of vier, vijf te laten drogen voor ze gebruiksklaar waren.
Tijdens het droogproces moesten de planken goed in de gaten gehouden worden. Eventuele schimmelvorming moest verwijderd worden.

Houtopslag
In de stapels gezaagde planken zijn nog goed de boomstammen te herkennen

 

Tuinmeubilair

Tuinmeubilair
Tuinmeubilair, gemaakt van kreupelhout, ca. 1950
op de achtergrond boerderij de "Gare Goedsboagard"

Nic. Wester ging er ook toe over om bomen van boeren en tuinders te kopen. Hij heeft heel wat tuinbanken geleverd in ruil voor bomen. Om deze bomen, over het algemeen fruitbomen, zelf te kunnen wateren heeft hij een deel van zijn erf af gegraven. En om de bomen tot planken te kunnen verzagen kocht hij een bomenzaagmachine.

Nic. Wester en ook later zijn zoon Volkert Wester zorgden er altijd voor een grote hoeveelheid hout in voorraad te hebben. Met een grote houtvoorraad grepen ze nooit mis en konden ze altijd snel aan de vraag voldoen. En het liefst werkten ze met hout van bomen die ze zelf gerooid hadden, omdat ze dan precies wisten hoe het hout zou werken.

Volkert Wester
Volkert Wester, jaren 50

Sjaak Wester
Sjaak Wester, jaren 50