Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2004 nr.3   (september)

kwartaablad Oud Hoorn 2004 - 3

Pater Jacobus Tyras, minderbroeder en pastoor te Hoorn (1622-1638)

Knaap, J.P.H. van der
Pag. 99-103
In de wijk Hoorn Noord draagt een straat de naam "Tyrasstraat". Deze straat brengt de Hoornse pater Jacob Tyras (1593-1638) in herinnering. Gedurende zijn leven heeft pater Tyras een belangrijke rol gespeeld in en rond Hoorn waar het ging om het katholieke geloof te verkondigen. De naam van de in Antwerpen geboren pater is ook nauw verbonden met de Hoornse schuilkerk "De Drie Tulpen": in herinnering gebracht door de gevelsteen in het pand Achterom 24a. In het huis met deze naam woonde de pater in een simpel kamertje. Zowel in woord als geschrift kwam pater Tyras vaak in conflict met de overheid en de ketterij (zoals hij het protestantisme noemde). Drs. J.P.H. van der Knaap beschrijft in een uitvoerig artikel het leven en werken van pater Tyras.

Honderd jaar Schuld en speelgoed in Hoorn [1883-1988]

Schuld, H.B.J
Pag. 109-111
Eind 1988 sloot de gerenomeerde speelgoedwinkel van Schuld aan het Grote Noord voorgoed de deuren. Met deze sluiting kwam een einde aan een winkelbedrijf dat al meer dan 100 jaar in Hoorn gevestigd was. Het waren immers de gebroeders Johann Jakob, Johann Wilhelm en Johann Petrus Schuld die rond 1880 vanuit het Duitse plaatsje Ransbach naar Hoorn kwamen. Aanvankelijk hielden de broers zich bezig met de verkoop van huishoudelijke artikelen, galanteriƫn en fijne lederwaren. Leo Schuld, een zoon van Johann Jakob, nam ook speelgoed op in het assortiment. Vanaf dat moment is de naam Schuld altijd met speelgoed verbonden gebleven. Gebrek aan opvolging deed Henri Schuld besluiten om met de winkel te stoppen

In het documentatiecentrum: Amsterdamsche merkwaardigheden

Stoffelen, Chr.
Pag. 114-115

Een onbekende kaart van Hoorn. [uit 1602 naar een kaartbeeld van voor 1573]

Stumpel, H.A.M.
Pag. 116-120
In november 1983 werd in Groningen een congres gehouden met de titel "De historische plattegrond, spiegel van wens en werkelijkheid". Bij die gelegenheid werden diverse tot dan toe onbekende kaarten onder de aandacht gebracht. Veel van deze kaarten werden gemaakt door de Italiaanse militaire ingenieur/architect Francesco de Marchi (1504-1577). Bij deze gelegenheid bleek dat er uit deze periode ook een tot dan toe onbekende kaart van Hoorn bestond. Harm Stumpel wist deze onbekende kaart van Hoorn te achterhalen en geeft een beschrijving van hetgeen op deze en andere kaarten te zien is.

Westfries Genootschap presenteerde jaarboek

Zack, F.
Pag. 121
Op zaterdag 3 juli j.l. werd de 71e editie van het jaarboek van het Westfries Genootschap gepresenteerd. Dit gebeuren vond plaats in de voormalige hervormde kerk, ‘'t Kerkhuys’, in Spanbroek. Het was hier dat de voorzitter van het Westfries Genootschap, de heer Klaas Bant, het eerste exemplaar van het jaarboek kon overhandigen aan de heer Aris Appel uit Hoogwoud.

Het tweede exemplaar dat werd uitgereikt ging naar de 85-jarige mevrouw Gerdien Mellegers-Lückens uit Den Haag en dochter van Gerard Lückens. In deze 71e uitgave van het jaarboek wordt uitvoerig aandacht gegeven aan de Hoornse kunstenaar Gerard Lückens (1882-1942). Vanaf de oprichting van onze vereniging in 1917 tot aan zijn dood in 1942 vervulde Gerard Lückens een rol in het Oud Hoorn-bestuur. Daarnaast vervulde Lückens ook tal van andere maatschappelijke functies.... lees verder >>

Oosterkerk heeft nieuwe keuken

Zack, F.
Pag. 128
Op 26 januari van dit jaar werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe aanbouw bij de Oosterkerk. Deze nieuwbouw werd lange tijd tegen gehouden door gerechtelijke procedures. Eind vorig jaar kreeg de bouwcommissie groen licht van de rechtbank en kon met de werkzaamheden begonnen worden. Frans Zack beschrijft de nieuwbouw die op 15 september j.l. officieel in gebruik kon worden genomen.

Werkgroep Beeldbeheer is gestart

Hoogen, Diana v.d.
Pag. 129-131
In januari 2003 is de internetwerkgroep in het project Museaal & Historisch Perspectief (MHP) gestapt. Het is te vinden onder: Geschiedenisbank-nh en het geeft Oud Hoorn de gelegenheid een beeldcollectie aan te leggen en al direct foto's van de vereniging op internet te zetten. Zie onze website www.verenigingoudhoorn.nl bij Oud Hoorn links.

Ondertussen groeide de berg met te behandelen foto's. Het werd duidelijk, dat ik het inventariseren en archiveren van al dat beeldmateriaal nooit alleen af zou kunnen. Na een oproep in het kwartaalblad meldde een aantal belangstellenden zich aan en twee weken later was de werkgroep Beeldbeheer een feit.

De werkgroep Beeldbeheer
Vijf enthousiastelingen staan voor een rijstebrijberg aan beeldmateriaal en zullen aan dit meerjarenplan werken. Het betreft hier:
Bep van Lunteren, die een schat aan ervaring meebrengt in archiveren,... lees verder >>

Nogmaals Haarwerk

Wester, K.
Pag. 141
In het juni-nummer van het Kwartaalblad schreef Karin Wester een uitvoerig artikel over de kunst van het vervaardigen van haarwerk. Het ging hier hoofdzakelijk over de collectie haarwerken zoals die in het bezit is van het Westfries Museum. In de afgelopen maanden kon deze collectie nog weer worden aangevuld door een schenking van mevrouw G. Ooijevaar. Deze schenking omvatte ook een poppenkamer die de vader van mevrouw Ooijevaar rond 1895 gemaakt moet hebben. Voor Karin Wester was dit alles aanleiding om nog een keer terug te komen op haar eerder geschreven artikel.

Verder in dit kwartaalblad:

Hoornse Historie bij Radio Hoorn
Dominee Ris doopsgezind
Verslag voorjaarsledenvergadering
Van de bestuurstafel
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Men vraagt ons
Hoe Hoorn veranderde

Bekijk of download de PDF versie (12.34 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2021, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen beeldbank, Gerard van Stijn