Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2007 nr.3   (september)

kwartaablad Oud Hoorn 2007 - 3

Een familie Witte uit Duitsland in Hoorn

Kaldenbach, Jos - Nico Witte
Pag. 95-102
De Alkmaarder Jos Kaldenbach heeft zich uitvoerig verdiept in de historie van de familie Witte. Bij zijn onderzoek stuitte hij in Osnabr├╝ck op een biografie van Johan Kaspar Witte. Deze Kaspar Witte besluit rond 1787 naar Amsterdam te trekken waar hij met moeite werk vindt als tuinman. Na diverse omzwervingen komt Kaspar Witte naar Hoorn waar hij in dienst komt van Brouwerij Het Wapen van West-Friesland aan de Italiaanse Zeedijk/hoek Pompsteeg. In Hoorn wordt hij ook bekend als horlogemaker en reparateur van huisklokken. Dit alles en nog veel meer over het geslacht Witte werd beschreven door Jos Kaldenbach uit Alkmaar en Nico Witte uit Hoorn.

Wie was E. N. J. C. Groefsema-Molenaar?

Boon, drs. H.J.
Pag. 108-111
Op woensdag 6 juni 2007 werd bekend dat onze vereniging met een groot legaat werd bedacht uit de nalatenschap van mevrouw Groefsema-Molenaar. Naast de Vereniging Oud Hoorn werden ook nog drie andere instellingen in Hoorn bedacht met een legaat. Vanzelfsprekend zal niet iedereen in Hoorn weten wie deze mevrouw Groefsema-Molenaar was. Daarom heeft de heer H. J. Boon als executeur-testatmentair een uitvoerig beeld geschetst van de in Hoorn geboren mevrouw Molenaar (1918-2006). Gedurende enkele jaren was zij werkzaam op het kantoor van de N.V. Hoornsche IJzerhandel, voorheen firma Gebr. Eijken aan het Grote Noord. In 1957 trouwde toen in Amsterdam woonachtige Nel Molenaar met Jan Groefsema. Na een werkzaam leven als onderwijzeres brengt mevrouw Groefsema-Molenaar haar laatste jaren door in Voorst.

Huis "Vredehof": idyllische plek aan Koepoortsweg

Groot, Frans
Pag. 117-119
Zo'n dertig jaar geleden werd de aansluiting van de Koepoortsweg met de Provinciale weg afgeloten voor snelverkeer. Tot op dat moment vormde deze plek het punt waar het meeste verkeer Hoorn binnenkwam. Aan de oostzijde stond tot 1935 een boerderij waarvan het bijbehorende woonhuis nog steeds bestaat. In 1891 kocht Christiaan Oortman Gerlings de hoeve Vredehof met bijbehorende grond. In 1935 kwam op deze plaats orchidee├źnkwekerij Anggerek van de grond. In 1935 werd de Vredehof met bijbehorende grond verkocht aan de gemeente Hoorn. Frans Groot heeft het gebeuren van nabij meegemaakt en vervolgens opgetekend.

Lezers schrijven extra

Pag. 132-135
Het portret van de legendarische Arie Koning in monnikskleren op de achterzijde van het jubileumnummer heef heel wat pennen in beweging gebracht. Ook nu kreeg Femke Uiterwijk weer een hele reeks reacties, veelal voorzien van een foto. Hierdoor ontstond het idee om een hele rubriek als extra aan deze legendarische figuur te wijden.

Andreas Cellarius: auteur van de "Harmonia Macrocosmica"

Stoffelen, Christ
Pag. 136-138
De astronoom Andreas Cellarius werd rond 1596 in Neuhausen bij Worms geboren. Hij studeerde aan de Universiteit van Heidelberg en kwam in 1625 naar Amsterdam. Cellarius werd in 1637 benoemd tot rector van de latijnse school in het voormalige St. Ceciliaklooster te Hoorn. Hij werd vooral bekend door zijn in 1660 bij Johannes Janssonius in Amsterdam uitgegeven hemelatlas Harmonia Macrocosmica. Cellarius bleef tot aan zijn dood in Hoorn wonen en werd hier begraven op 21 november 1665. Het artikel is van de hand van Christ Stoffelen die gebruik maakte van door Piet Duursma verstrekte gegevens.

Verder in dit kwartaalblad

Oud-voorzitter John de Visser overleden
OH jubileert met de Kroniek van Hoorn van Velius
Kerkmeijer-de Regt Stichting viert 50-jarig jubileum
Verslag van de voorjaarsledenvergadering

Overige rubrieken

Men vraagt ons
Van de bestuurstafel
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Hoe Hoorn veranderde
Het documentatiecentrum van Oud Hoorn
Lezers schrijven

Bekijk of download de PDF versie (12.58 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2021, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen beeldbank, Gerard van Stijn