Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2008 nr.3   (september)

kwartaablad Oud Hoorn 2008 - 3

Villa Alewijn in volle glorie hersteld

Langen, Boudewijn van
Pag. 91-98
Het Grote Oost in Hoorn telt tal van fraaie, monumentale panden. Eén daar van is Villa Alewijn op nummer 26. Het bouwwerk dateert van vóór 1723 maar hier is verder weinig over bekend. De vroegste vermelding van het pand dateert van 6 juni 1723. Het betreft een proces-verbaal van overeenkomst tussen de heer Joan Schagen en Franz Sijmonsz. In 1804 komt het pand in handen van Frederick Alewijn de Jonge. Mr. Pieter Opperdoes Alewijn erft in 1844 het pand Grote Oost 26 van zijn ouders. In de periode dat het in zijn bezit is vinden tal van verbouwingen plaats. Na het overlijden van Jhr. Pieter Opperdoes Alewijn komt het pand in handen van de Staat der Nederlanden. En wordt het kantoor voor het Kadaster. In 1991 betrekt de Stichting Beeldende Kunst het pand en blijft daar tot 2005. In dat jaar koopt de huidige eigenaar het pand en dit is tevens het moment van aanvang voor een gigantisch restauratie-plan. Boudewijn van Langen geeft een deskundige beschrijving van deze omvangrijke operatie.

Horlogemakersvakschool "Cornelis Verhagen"

Tonnaer, Roger
Pag. 103-105
Tot 1990 was aan de Draafsingel de Horlogemakersvakschool "Cornelis Verhagen" gevestigd. Zo begint een verhaal over deze school, geschreven door Roger Tonnaer, zelf ooit leerling aan deze school. Deze school ging ooit van start op het toenmalige nieuwe industrieterrein aan de Dr. C. J. K. van Aalstweg. Met deze school had Hoorn een unieke onderwijsinstelling binnen de poorten. Het ging hier om een vierjarige opleiding waarbij jaarlijks zo'n 20 leerlingen als gediplomeerd horlogemaker konden worden afgeleverd. Directeur en oprichter van de school was de heer J. Winnubst. Hij was niet alleen directeur maar gaf ook een aantal uren praktijkles. Tot 1990 was de school gevestigd in het voormalige ziekenhuis "De Villa" aan de Draafsingel.

Winters op de Grashaven

Mantel, Rob
Pag. 108-109
Uit de tijd dat er nog echte winters waren beschrijft Rob Mantel de gebeurtenissen rond de Grashaven. Op het dichtgevroren water werd dan al snel een schaatsbaan uitgezet. En vervolgens was het dan Hannes Blokdijk die warme chocolademelk kwam verkopen. Wat Hannes echter even uit het oog verloor was het feit dat ijs kan smelten en hij daarom met zijn hele handel onder het ijs verdween. Met een bijzonder fraaie luchtfoto uit die dagen wordt het hele verhaal tot leven gebracht.

Fraaie stolpboerderij door brand verwoest

Zack, Frans
Pag. 122
In de vroege ochtend van 11 juni j.l. brak brand uit in een nogal weggestopte stolpboerderij nabij de Stijgbeugel. Kort daarvoor was Frans Zack op deze plaats aanwezig om een foto te maken van de daar aanwezige gevelsteen. Bij die gelegenheid werd ook een foto gemaakt van de toen nog fraaie stolp. Hoe fraai deze stolp was is te zien samen met de foto die kort na de verwoestende brand gemaakt werd.

Een wonder en twee broers

Knaap, J.P. van der
Pag. 123-124
Van ons in 2007 overleden erelid J. P. H. van der Knaap is bekend dat hij gedurende zijn leven tal van boeken en verhalen heeft geschreven. Van zijn hand zijn de twee korte verhaaltjes die in dit nummer van het kwartaalblad werden opgenomen. Onder de titel "Een wonder en twee broers" schetst Jan Piet in een kort verhaal rond de wenteltrap die naar de toren van de kerk op het Kleine Noord reikt. Een tweede verhaaltje gaat over de bouw van de Anthoniuskerk aan het Grote Oost. Het zijn twee van de korte verhalen van de vele die Jan Piet kort voor zijn overlijden kwam bezorgen in ons verenigingsgebouw. In de toekomst zal er dus zeker nog iets van de hand van Jan Piet te lezen zijn in het blad.

Verder in dit kwartaalblad

Tal van Maria-activiteiten in Hoorn
Hoornse gevelstenen, een kleurrijke uitgave
Verslag van de voorjaarsledenvergadering
Overzicht lezingen seizoen 2008-2009
Bezorgers gevraagd

Overige rubrieken

Men vraagt ons
Van de bestuurstafel
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Hoe Hoorn veranderde
Het documentatiecentrum van Oud Hoorn
Lezers schrijven

Bekijk of download de PDF versie (10.18 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn