Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2005 nr.3   (september)

kwartaablad Oud Hoorn 2005 - 3

Gevleugelde bevrijders crashten boven Hoorn

Zack, Frans
Pag. 95-100
Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Voor het kwartaalblad is dit gebeuren aanleiding om aandacht te geven aan gebeurtenissen in- en rond de Tweede Wereldoorlog. Hoorn leek vrij geruisloos die periode door te komen tot op het moment dat in de vroege ochtend van 7 juli 1944 twee Amerikaanse bommenwerpers boven Hoorn op elkaar vlogen. De toestellen waren kort daarvoor opgestegen van een basis in Engeland en waren op weg naar de Duitse olie-installaties nabij de plaats Merseburg. Het ongeval kostte niet alleen 13 bemanningsleden het leven maar ook dat van de 32-jarige mevrouw Kramer-Deen. Frans Zack heeft het gebeuren van nabij meegemaakt en geeft een verslag en toont verder unieke foto's van de bemanningsleden die hierdoor "een gezicht" krijgen.

Slagers genoeg in het oude Hoorn

Baar, Siem van
Pag. 107-113
Het is een bekend onderwerp voor verjaardagen en partijen: hoeveel bakkers waren er vroeger? Of weet jij nog de namen van alle "melkboeren". En zo gaat het ook vaak als het om het aantal slagers gaat dat Hoorn ook geteld heeft. Siem van Baar komt in dit nummer met de oplossing en noemt alle slagers die Hoorn telde vanaf ongeveer 1940. Schrijver is een goede bekende in het slagersvak want vader Koos van Baar nam in 1946 de slagerij van Siem Tool in de Kerkstraat over. Vervolgens kwam Siem in de zaak en op dit moment is het bedrijf in handen van Theo Wognum. Het verhaal wordt geillustreerd met unieke foto's en advertenties van tal van inmiddels verdwenen slagers. Als het gaat om hoeveel slagers Hoorn ooit telde dan is de oplossing nu bekend.

De Hoornse kermis in vroeger jaren

Bolte, Arie
Pag. 118-120
De Hoornse kermis 2005 ligt alweer ver achter ons. Toch wil Arie Bolte ons nog een keer mee nemen naar de kermis. Maar dan wel die uit zijn jeugd en dat is inmiddels al heel wat jaren geleden. De stoomcarrousel draaide nog zijn rondjes op het Nieuwland. En op de Ged. Turfhaven stond o.a. het theater Pitareski met zijn muziek en clowns. Schrijver kan zich ook nog herinneren dat er tegenover banketbakker Koldewijn twee koekhakkramen stonden. Koldewijn leverde de benodigde koeken die met verchroomde bijltjes gehakt moesten worden. De kunst was om met zo weinig mogelijk slagen de koek door de midden te hakken. Nostalgie uit een tijd dat de kermis nog niet bestond uit wagens die worden opengeklapt en vervolgens het sein "draaien maar" kan worden gegeven.

Hoorns meisje voor Westfries Museum

Zack, Frans
Pag. 125
Het door de grote kunstroof zwaar getroffen Westfries Museum doet alle mogelijke moeite om de collectie weer aan te vullen met topstukken. Zo heeft men kort geleden de hand weten te leggen op een bijzonder fraai schilderstuk van de hand van Jan Albertsz. Rotius. Deze kunstenaar werd in Medemblik geboren maar kwam op 19-jarige leeftijd naar Hoorn. Daar ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand kunstenaar. Zo zijn ook o.a. de vier grote schuttersstukken in het Westfries Museum van zijn hand. Het nu verworven kunstwerk betreft het portret van een 8-jarig meisje gekleed in de mode van rond 1600.

Geschiedenis op straat

Reinsma, Riemer
Pag. 135
Sommige straatnamen kunnen aanleiding zijn tot speculaties: wat zou nu de betekenis of de achterliggende gedachte zijn. Zo ook de naam Geldelozepad, of zoals in Hoorn: de Geldelozeweg. Riemer Reinsma heeft zich hier in verdiept en geeft een verklaring voor de naam. Een naam die overigens steeds meer verdwijnt want er rust een taboe op. Iets dat in de 20e eeuw in volle hevigheid is opgekomen: het taboe op sociale ongelijkheid. Niemand wil wonen in een straat waarvan de naam herinnert aan armoede en ellende.

Verder in dit kwartaalblad:

Het documentatiecentrum van Oud Hoorn
Hoorn in bevrijdings-feestroes
Lezingen seizoen 2005-2006

Overige rubrieken

Van de bestuurstafel
Men vraagt ons
Verslag van de voorjaarsledenvergadering
Men vraagt ons
Lezers schrijven
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Hoe Hoorn veranderde

Bekijk of download de PDF versie (10.57 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2022, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn