Copy

Nieuwsbrief 21 - Oktober 2018

Ledenvergadering


De najaarsledenvergadering wordt gehouden op zaterdag 20 oktober, aanvang 10.00 uur

De bijeenkomst vindt plaats in de Oosterkerk.
Ontvangst met koffie en thee vanaf 9.30 uur.
Piet Verhoeven verzorgt een lezing over de herbestemming van kerkgebouwen. U bent van harte welkom.
Lees verder

Verdien ik een standbeeld?

 

De Gouden Eeuw herleeft voor kinderen.
Na het doorslaande succes van vorig jaar met het programma "Held of Schurk"  was er dit jaar weer een geschiedenisles op locaties voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen.
Lees verder

Boek over onderwijs

Op woensdag 1 augustus is een lijvig boekwerk gepresenteerd. Het is het levenswerk van Jannie en Arie van Zoonen. Zij hebben jarenlang naast elkaar in het archief gezeten om zes eeuwen onderwijs in Hoorn te beschrijven. Een enorme klus, die nu grotendeels klaar is. Het is het verhaal over scholen en schoolmeesters vanaf 1396. Dit verschijnt in een heel kleine oplage, in twee banden van totaal ruim 670 pagina’s. Lees verder

150 jaar OSG

 

De OSG West-Friesland wordt 150. Een jubileum om bij stil te staan, vindt ook Oud Hoorn. Daarom is er in het nieuwe herfstnummer van het kwartaalblad liefst acht pagina’s gewijd aan de roemruchte geschiedenis van de school.

Lees verder

Beeldbank

 

Vindt u het leuk om (oude) foto’s van Hoorn te bekijken? In onze Beeldbank staan veel afbeeldingen die nog eens goed bekeken moeten worden. De hulp van leden is heel welkom om de afbeeldingen te beoordelen en goed te beschrijven. Wie zich aanmeldt krijgt een instructie met inlogcode en wachtwoord waarmee hij/zij thuis of samen met anderen op dinsdagochtenden in ons verenigingsgebouw aan de slag kan. Voor een aanmelding en/of kennismaking kunt u een berichtje sturen naar janfloris@quicknet.nl.

Klik hier door naar de Beeldbank

Werkgroep Hoorn, huizen, straten, mensen
 
Het digitaliseren van ruim 54.000 documenten is een enorme klus geweest waar de werkgroep veel werk voor heeft verricht en Gerard van Stijn voor het scannen heeft  gezorgd. Er is een handleiding geschreven om het zoeken te vergemakkelijken.
Voor vragen en onderzoek kunt u iedere donderdagmorgen terecht in het Pakhuis.
Lees verder
De eerste Van Foreest
 
Vraag aan de vereniging: wie was de eerste Van Foreest uit de bekende Foreestenfamilie die zich vestigde in Hoorn? Jacob van Foreest of zijn zoon Jan van Foreest? Het antwoord hierop is: Jacob van Foreest. De oudste brief uit 1603 aan zoon Jan schrijft Jacob vanuit Hoorn. Een tweede brief uit 1609 is ook in Hoorn geschreven. Uit deze brief blijkt bovendien dat de vrouw van Jacob, Maria van Egmond van de Nijenburg, eveneens in Hoorn verbleef. Lees verder
 
Zonnepanelen

Woont u in een monument en kunt u geen zonnepanelen kwijt? Zonne-initiatief Hoorn samen met Zonnecoöperatie West-Friesland krijgt de gelegenheid in Hoorn een dak te beleggen met 240 zonnepanelen. Met de zogenaamde Postcoderoosregeling kunt u certificaten verkrijgen die recht geven op de opbrengst van die panelen. En met de regeling heeft u nog 15 jaar recht op teruggave van de energiebelasting.

Lees verder

Geschiedenis van het venster
 
Waarom zijn bij sommige ramen of vensters de onderste delen voorzien van luiken en de bovenste delen niet?
Vensteropeningen van huizen dienen van oudsher voor de toetreding van lucht en licht.  Dat is hun primaire functie. Het waren aanvankelijk open gaten die op zijn tijd ook moesten kunnen worden afgesloten, 's nachts en tegen regen, tocht en kou (of hitte). De oudste vorm van vensterafsluiting is met een luik of luiken, toegepast vanaf de Middeleeuwen.
  Lees verder
George Baker zoekt vader 
 
Miljoenen platen verkocht Horinees Hans Bouwens als George Baker, maar hij heeft het zijn leven lang zonder vader moeten doen. Als zoon van een Italiaanse soldaat die in Hoorn door de Duitse bezetter te werk was gesteld, wist hij nooit beter dan dat zijn vader bij een vluchtpoging in Grosthuizen is doodgeschoten. Lees verder
Sponsoractie Deen

De winkel van Deen in de binnenstad sponsort de vereniging Oud Hoorn. Wij vragen dan ook onze leden en vrienden om de muntjes te sparen en in onze verenigingsdisplay te werpen in de winkel van Deen op het Grote Noord. Hiermee sponsort u de vereniging. Bent u niet in de gelegenheid om ze op het Grote Noord in te leveren, lever ze dan in in ons verenigingsgebouw of stuur ze naar ons op.
Oproep! Nette meisjes

Welke nette meisjes hebben zich in 1953 gemeld om te gaan werken in de corsetindustrie?
en hebt u weleens een show bezocht van Botman in de Roskam in de jaren vijftig?
Wij zijn benieuwd naar uw verhalen en andere informatie over dit bedrijf. U kunt ze melden aan info@oudhoorn.nl of telefonisch
0229 273570.

 
Copyright © Vereniging Oud Hoorn,
Onder de Boompjes 22
1621 GG  Hoorn
www.oudhoorn.nl

All rights reserved.


Ons emailadres is: info@oudhoorn.nl  
Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.
 


This email was sent to hillebrand.peerdeman@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
mARTin photography · Koepoortsweg 85 · Hoorn, Nh 1624 AC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp