Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandelingen  (komend)

Wandeling Gouden Handel

03-01-2021

De Waag

Zelfstandig een historische rondleiding lopen? Print of open hier de Wandeling Gouden Handel en laat u in een uur langs monumenten voeren die herinneren aan de handel tijdens de Gouden Eeuw. 

De monumenten onderweg getuigen van verhalen over inventiviteit en zelfvertrouwen. Het was een Hoornse uitvinding die zorgde voor een kostenreductie van zestig procent op het vrachtvervoer. Het waren ook Hoornse kooplieden die als eersten met graan uit Noord Europa de Middellandse Zee opvoeren. En wat te denken van drie Hoornse kameraden die elkaar daar later onder gevaarlijke omstandigheden weer tegenkwamen. 

Kooplieden aan de kades

De handelsactiviteiten hebben hun sporen achtergelaten in de vorm van prachtige koopmanshuizen en pakhuizen aan de Hoornse kades. Herkenbaar aan de typische trapgevels, hoge onderpuien en natuurstenen decoraties volgens de stijl van de Hollandse Renaissance.

Het knooppunt van de handel was de Roode Steen waar markten werden gehouden en de goederen werden gewogen. De beroemde bouwmeester Hendrick de Keyser heeft met het waaggebouw een sieraad aan het plein gerealiseerd. 

Route

U kunt de wandeling volgen aan de hand van de routebeschrijving. Zoekt u meer uitdaging? Vind dan uw weg aan de hand van de routekaart uit de Gouden Eeuw. 

De wandeling start bij het verenigingsgebouw van Oud Hoorn en eindigt aan de Binnenluiendijk. Halverwege de route treft u een aantal gezellige terrasjes aan.

 

 

 

 

 

  Overzicht Stadswandelingen

 

Zelf een themawandeling lopen

Aanvraag privé rondleiding

Naast het gratis aanbod van stadswandelingen biedt Oud Hoorn de mogelijkheid voor privé wandelingen op maat voor scholen of ter gelegenheid van b.v. familiefeest, verenigings- of zakenuitje.
De route en het thema van de wandeling worden in overleg met de aanvrager bepaald.
Voor deze wandeling geldt een vergoeding. Aanvraagformulier

Vereniging Oud Hoorn neemt de maatregelen i.v.m. Covid-19 door RIVM / overheid en Gemeente Hoorn opgelegd voor groepswandelingen in acht.
Vanwege de anderhalve-meter-maatregel wordt de maximale groepsgrootte beperkt tot 8-10 wandelaars.

  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en andere personen in openbare ruimte
  • Houd u aan de hygiëneregels

Mocht u onverhoopt op de dag van de rondleiding gezondheidsklachten hebben als koorts, hoesten, niezen, keelpijn verzoeken wij u vriendelijk om u af te melden via gidsen@oudhoorn.nl.

I.v.m. de aangepaste groepsgrootte gelden andere tarieven. De coördinator privéwandelingen brengt u graag op de hoogte.