Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandelingen  (komend)

Poortjeswandeling

15-05-2020

Poortje Oude Vrouwenhuis

Een poort geeft toegang tot een woning, binnenplaats, tuin of als het om grote poorten gaat, tot een stad. Aan de vorm en het uiterlijk van de poort kon men zien hoe voornaam de bewoners of gebruikers van het gebouw zichzelf achtten of met welke instelling men te maken had. Schilden en beelden vervulden hierbij een belangrijke rol, zoals te zien is aan het Kerkplein bij de voormalige entree van het Oude Vrouwenhuis en de Admiraliteit.

Visitekaartje

De poort toonde eveneens de rijkdom van de instelling die het gebouw huisvestte. Voor de stichters van liefdadigheidsinstellingen was het poortje een manier om de burgerzin en – deugd te verbeelden. Regelmatig werden de weldoeners geëerd door middel van wapens en namen op de poort.

De meeste Hoornse poortjes dateren uit de eerste helft van de 17e eeuw en verfraaien het stadsbeeld al vele eeuwen. Dertig jaar geleden zijn twaalf van deze poortjes fraai gerestaureerd en in hun oude glorie hersteld. Tijdens deze charmante wandeling vertellen de gidsen over de geschiedenis en de oorspronkelijke functie van de poortjes. 

Poortje Wisselstraat
 

De Poortjeswandeling start vrijdag 15 mei om 19.30 uur bij de volière Achter de Vest. Deelname is gratis.

 

Foto boven: Poortje van het 'Oude Vrouwenhuis' aan het Kerkplein. A. Stapel

Foto rechts: Gids Ben de Haan vertelt in de Wisselstraat over de bijzondere afbeelding boven het poortje. S. Vervuurt

 

 

 

  Overzicht Stadswandelingen

 

Zelf een themawandeling lopen

Aanvraag privé rondleiding

Naast het gratis aanbod van stadswandelingen biedt Oud Hoorn de mogelijkheid voor privé wandelingen op maat voor scholen of ter gelegenheid van b.v. familiefeest, verenigings- of zakenuitje.
De route en het thema van de wandeling worden in overleg met de aanvrager bepaald.
Voor deze wandeling geldt een vergoeding. Aanvraagformulier