Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandelingen  (komend)

Wandeling Gouden Erfgoed

02-12-2024

Statencollege

Zelfstandig een historische rondleiding lopen? Print of open hier de Wandeling Gouden Erfgoed en laat u in een uur langs de mooiste monumenten uit de Gouden Eeuw voeren.

Deze monumenten hebben een waarde in zichzelf vanwege de prachtige historische architectuur. Bovendien getuigen ze van de bijzondere verhalen van een bloeiperiode uit de Hoornse geschiedenis.

Verhalen over gewone Horinezen die helden werden tijdens de Slag op de Zuiderzee of over het enthousiasme waarmee inwoners hun sport beoefenden. Verbaas u over de huizen van vroegere middenstanders, de stad heeft letterlijk vol gestaan met trapgevels.

Pracht en Praal

De Gouden Eeuw was een periode van pracht en praal. Vertegenwoordigers van zeven steden vergaderden hier achter de pronkgevel van het Statencollege aan de Roode Steen en verbleven in het Statenlogement aan de Nieuwstraat. Allebei pareltjes van bouwkunst volgens de stijl van de Hollandse Renaissance. De Boterhal aan het Kerkplein wordt door kenners zelfs beschouwd als het mooist bewaard gebleven voorbeeld van bouwkunst uit die periode in Nederland.

Route

U kunt de wandeling volgen aan de hand van de routebeschrijving. Zoekt u meer uitdaging? Vind dan uw weg aan de hand van de routekaart uit de Gouden Eeuw.

De wandeling start bij de Oosterpoort en eindigt bij het Statenlogement in het winkelrondje. Halverwege de route treft u op de Roode Steen een aantal gezellige terrasjes aan.

 

 

 

 

 

  Overzicht Stadswandelingen

 

Zelf een themawandeling lopen