Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandelingen  (archief)

Onder en boven Grote Noord

16-06-2023

Grote Noord

Het Grote Noord bestond al als een polderdijkje voordat de eerste bewoners hier neerstreken. Restanten van de eerste huisjes gebouwd met wilgentenen en riet, bevinden zich op 4 meter diepte onder de huidige etalages. De rijke historie van het Grote Noord zien we tegenwoordig terug in een grote diversiteit aan geveltypen. Moderne etalages worden bekroond door enkele trapgevels uit de Gouden Eeuw of door klokgevels en rechte daklijsten die een eeuw later in de mode kwamen. De meeste bovengevels herinneren aan een eeuw geleden toen na een periode van verval de economie in Hoorn weer aantrok. De plaatselijke middenstand deed goede zaken en veel woonhuizen werden omgebouwd tot winkel of werkplaats. Architecten werden in de arm genomen om van de gevel en vooral de etalage een mooi visitekaartje te maken. Meneer de Flart bijvoorbeeld was zo succesvol met de verkoop van korsetten, kousen en jarretelhouders dat hij zeven jaar na vestiging op het Grote Noord, al een nieuwe hoekgevel liet ontwerpen in Amsterdamse Schoolstijl.

Kleinschalige nostalgie

Verrassende verhalen over de kleinschalige middenstand in de vorige eeuw zorgen voor een nostalgische noot. Ontdek bijvoorbeeld hoe twee circusartiesten een schoenlapperij tot sterrenrestaurant transformeerden. Notabene in het pand waar in 1577 Charlotte de Bourbon met de 10-jarige Maurits logeerde. Menig brugklasser heeft in het pand met de bronzen arend z’n boekentas uitgekozen. Of was u een van de zaterdaghulpen die naar Gebroeders Eijken werd gestuurd om het plintenladdertje te halen?

Kijk samen met de gidsen van Oud Hoorn ook eens boven de etalages aan het Grote Noord en verbaas u over de rijke historie die achter de gevels schuilgaat.

De Grote Noord wandeling start vrijdagavond 16 juni om 19.30 uur vanaf de Roode Steen. Deelname is gratis.

Gevarieerd gevelbeeld aan het Grote Noord

 

 

 

Rechts: Gevarieerd gevelbeeld aan het Grote Noord.

Boven: Diverse decoraties herinneren aan de bouwstijl van de Renaissance.

 

 

 

 

 

 

  Overzicht Stadswandelingen

 

Zelf een themawandeling lopen