Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

WANDELING '40 - '45

De wandeling voert langs een aantal plekken in de binnenstad die herinneringen oproepen aan de Tweede Wereldoorlog, de periode '40 -'45. De lengte is bijna 4 km .

Kaart wandeling 1940 - 1945 Hoorn

In de wandeling komen veel kanten van die tijd naar voren: de onderdrukking door de bezetter, het roven van onze bezittingen, het wegvoeren van joodse Nederlanders, de hulp aan onderduikers, de oorlog die letterlijk over onze hoofden heen in de lucht werd gevoerd, het verraad en het gewapend verzet, de wraakacties van de vijand, de persoonlijke drama's.

Het gaat bij deze wandeling echter niet alleen om het verleden. Het gaat ook om het heden. Vrede, vrijheid en veiligheid moeten ook vandaag de dag nog steeds gekoesterd en verdedigd worden, zoals Truus Menger1 ons voorhoudt:

 

Syndroom '40-'45

Vergeef mij
als ik je droom van nu verstoor

Vergeef mij
als ik huil versteende tranen
het is of ik het gisteren hoor
en loop met jou door
bladerloze lanen

Omarm mij
als ik dreig weg te zinken
of als de nacht zo eindeloos lijkt

Omarm mij lief
als harde salvo's klinken
uit verleden
wat heden blijkt.

 

Ook beeldend werk van deze veelzijdige kunstenares zullen we op de wandeling een paar keer tegenkomen naast dat van andere kunstenaars. In de voetnoten bij de wandeling is biografische informatie over de kunstenaars te vinden.

Noten
1) Truus Menger - Oversteegen (Haarlem, 1923) is kunstenares en oud-verzetsstrijdster. Samen met haar zuster Freddie en Hannie Schaft, 'het meisje met het rode haar', pleegde ze gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog. Haar ervaringen verwerkte ze in gedichten, schilderijen en beelden waaronder de 'Steen van de miljoenen tranen' in Rotterdam, het 'Kindermonument' in Rotterdam en het monument 'Vrouwen van Srebrenica' in Potocari (Bosnië).