Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed
De werkelijke stadswandelingen kunnen afwijken van de op het web gepubliceerde wandelingen.

De Koepoortswegwandeling

De Koepoortswegwandeling staat in het teken van 100 jaar woningwet. Met deze wet wilde de regering een eind maken aan de erbarmelijke omstandigheden, waarin veel arbeiders moesten leven. Ook in Hoorn waren de woonomstandigheden voor een deel van de bevolking slecht.

Met de komst van de woningwet stelde de overheid voorschotten ter beschikking aan verenigingen en stichtingen, die wilden bouwen. In Hoorn werden na 1901 zes woningbouwverenigingen opgericht, elk met een eigen doelgroep. Ze bouwden goede, goedkope arbeiderswoningen, vlak buiten de inmiddels gesloopte stadswallen.


kaart De Koepoortswegwandeling begint bij het Station en gaat onder andere langs de Koepoortsweg, de Merensstraat, de Johan Poststraat en de Tweeboomlaan.

klik op het kaartje voor grotere afbeelding route


Koepoortsweg

Koepoortsweg De Koepoortsweg is al van oudsher een levendige weg. Hierover brachten boeren uit De Streek met paard en wagen hun groente en fruit naar de stad en dreven ze hun vee door de fraaie Koepoort naar de Veemarkt. De Koepoort is in 1871 al verdwenen, maar er rest nog wel een foto. Boven de ingang van de poort stond het beeld van Pomona, de godin van de veldgewassen en het fruit. Dit beeld is nog te zien in de tuin van het Westfries Museum.
Langs de Koepoortsweg lagen tuinen en in de 18e eeuw bouwden de welgestelden van Hoorn er hun imposante buitenverblijven. Aan het begin van de 20e eeuw is de bebouwing hier fors toegenomen. De gidsen van Oud Hoorn kunnen aan de hand van de huizen uit die tijd veel boeiende details vertellen over de bouwkunst van rond de vorige eeuwwisseling.


Goed Wonen

Goed wonen 1

Goed wonen 1

 

Redactie en foto's voor deze wandeling: Lena Bonte, Zwaag