Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Wandeling, tentoonstelling en speurtocht

01-01-2008

De Scheepsjongens van Bontekoe 
27 december t/m 6 januari

 

Schipper Bontekoe moest eens weten, hij zou glimmen van trots. Niet alleen schittert hij momenteel in een succesvolle speelfilm, in de kerstvakantie staan hij en zijn scheepsjongens ook centraal in verschillende activiteiten in het Westfries Museum.


 
 
 
 

Bontekoe wandeling

De film 'De scheepsjongens van Bontekoe', die momenteel in de bioscopen draait, trekt volle zalen. Geen wonder, de avonturen van Hajo, Rolf en Padde spreken nog steeds tot de verbeelding. Wie wel eens wat meer wil weten over de wereld van de scheepsjongens, de wereld van de VOC en Hoorn als rijke handelsstad, kan in de kerstvakantie in het Westfries Museum in Hoorn terecht.
In samenwerking met het Filmhuis (www.filmhuishoorn.nl) en gidsen van de vereniging Oud Hoorn organiseert het museum van 27 december t/m 6 januari (met uitzondering van 1 januari) dagelijks een wandeling door de stad langs plekken en gebouwen die in het boek van Johan Fabricius een rol spelen. Een leuke en boeiende manier om het Hoorn van schipper Bontekoe te leren kennen

Op de wandeling zal ook zeker het museum worden aangedaan, want daar is een speciale tentoonstelling over de scheepsjongens te zien, waarin voorwerpen die gebruikt zijn bij het maken van de film spannend worden gecombineerd met originele objecten uit de collectie. Van de productiemaatschappij Bridge Entertainment heeft het museum onder andere een aantal storyboards kunnen lenen, waarop sc?nes uit de film staan uitgetekend. Naast rekwisieten uit de film zijn ook authentieke voorwerpen uit de collectie van het museum te bewonderen, zoals een echte 18de eeuwse scheepskist met inhoud en het originele scheepsjournaal van schipper Bontekoe.

Ook in de rest van het museum zijn nog vele andere zaken te zien uit de tijd van de scheepsjongens. Een attractieve manier om als gezin die voorwerpen te ontdekken is de speurtocht die kris kras door het museum leidt.
Voor wie dan nog niet genoeg gezien heeft is er in het museum tot en met 17 februari ook nog de sfeervolle tentoonstelling 'Laterna Magica, het sprookje van de toverlantaarn' te zien.

Reserveren

Het Westfries Museum is met uitzondering van Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag iedere dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Aan de Bontekoe wandeling kunnen maximaal 60 personen deelnemen. Reserveren is dus gewenst. Dit kan tijdens openingstijden van het museum op telefoonnummer 0229 280022.


 

 

Activiteiten overzicht