Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Russisch sprookje "Baba Yaga" opgevoerd in het Westfries Museum

29-08-2008

In het Westfries Museum is tot en met 21 september een overzichtsexpositie van het kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan te zien. Deze expositie toont een keur aan kunstvormen. Niet alleen de abstract-expressionistische schilderkunst van Jan Homan is te bewonderen. Ook bronzen sculpturen van Jetty Homan en interieuren en stadsgezichten op zowel realistische als impressionistische wijze vertolkt in de jaren ’40 door Jan Homan worden getoond. Overigens zijn deze vroege werken van Jan Homan veelal afkomstig uit particuliere collecties uit West-Friesland. Daarnaast laten filmbeelden uit de jaren ’30 laten een jeugdige Jetty Homan zien. In de film "Dood Water" over de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk acteert ze de sterren van de hemel onder het pseudoniem Helga Gogh. Jan en Jetty Homan, samen een leven voor de kunst.

Kostuum
Met een complete filmvertoning van "Dood Water" in het Filmhuis Hoorn en aandacht voor de sculpturen en schilderkunst in de expositie zelf, is er in september aandacht voor Jan Homan’s kleurige kostuumontwerptekeningen voor het Russische sprookje "Baba Yaga". Mede dankzij deze kostuumontwerpen brak Jan Homan definitief door bij het grote publiek in Nederland. Enkele van zijn bonte ontwerpen werden speciaal voor deze tentoonstelling nogmaals uitgevoerd en zijn in de expositie te bewonderen.

Baba Yaga
Dit wonderlijke sprookje werd in 1953 in Theater Carré uitgevoerd door het Scapino Ballet en gooide hoge ogen bij de landelijke pers. Het sprookje vertelt over Baba Yaga, een boze vrouw die de twee onschuldige kinderen Ivan en Moska het huis uitlokt richting haar hutje in het grote bos. Daar, bij de hut, worden de kinderen omgetoverd tot poppen, waarmee Baba Yaga de volgende dag naar de markt gaat om ze tegen betaling te laten bezichtigen. Natuurlijk herkennen deongelukkige ouders in de poppen hun kinderen. Hoe het sprookje afloopt…

Een soort Hans en Grietje verhaal, in een Russisch jasje gestoken en uitgevoerd in een verrassend samenspel van zang, dans en musical. De Ezelstal in Vorden en het Westfries Museum zagen in dit Russische sprookje een bijzonder educatief project. In samenwerking met Beeldend Danstheater Telder uit Arnhem wordt "Baba Yaga" op 5 september om 13.00 uur eenmalig uitgevoerd door leerlingen uit groep 7 en 8 van obs De Piramide uit Andijk. Gade geslagen door de originele ontwerptekeningen van Jan Homan en temidden van de schilderijen en scupturen van het echtpaar Homan voeren de kinderen het sprookje nogmaals op. Een verrassende en vooral passende ode aan Jan en Jetty Homan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cécile Koenjer, 0229 280028

 

Activiteiten overzicht