Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Lezing Carel de Jong"De glimlach van een kind"

15-06-2010

wfmHistoricus en voormalig adjunct-directeur van het Westfries Museum, Carel de Jong, verzorgt op dinsdag 15 juni om 19.30u. een eenmalige en verrassende lezing over portretschilderkunst in West-Friesland. Moderne pasfoto’s, gebruikt voor paspoort of identiteitsbewijs, verschillen gek genoeg niet eens zo veel van 17e eeuwse portretten. Grote overeenkomst? Een glimlach is niet te bespeuren. Van 6 juni tot en met 5 september toont het Westfries museum in een uniek expositiedrieluik "De Glimlach van een Kind", of liever: het ontbreken daarvan. Drie verdiepingen van het museum tonen drie verschillende vormen van kinderportretten. Jeugdige onbezonnenheid
Prachtige 17e eeuwse kinderportretten van klinkende namen als Jan Albertsz. Rotius, Jacob Waben en Jan Claesz. sieren de grote expositiezaal. Van jeugdige onbezonnenheid is echter geen sprake, op de schilderijen geen lachende en spelende kinderen. Ernstig kijken kinderen uit de Gouden Eeuw u aan, in de meest prachtige kleding en soms voorzien van zilveren speelgoed. De expositie herbergt een unieke verzameling West-Friese kinderportretten, voor het eerst op deze schaal en wijze bijeengebracht. In de Gouden eeuw waren kinderportretten een geliefd genre in de West-Friese schilderkunst.

Meesterverteller
Voormalig adj. directeur van het Westfries Museum en meesterverteller, Carel de Jong, biedt een kijkje in het geliefde genre van de kinderportretten. Dinsdag 15 juni, om 19.30 uur verzorgt dhr. De Jong voor de gelegenheid een interessante lezing in de schutterijzaal van het Westfries Museum. Gadegeslagen door Jan Albertsz. Rotius zelve, verhaalt hij over de Gouden eeuw in Hoorn en de impact die het had op de West-Friese schilderkunst. In de expositiezaal leidt dhr. De Jong u rond, langs de West-Friese jeugd van weleer. Daar onthult hij de verborgen symboliek die er veelal in de kinderportretten schuil gaat.

Elizabeth Koning
Er is ook gelegenheid om in de bovenliggende expositiezaal hedendaagse kinderportretten van fotografe Elizabeth Koning te bewonderen. Ook hier wordt niet gelachen, niet vanwege praktische redenen of vanwege de volwassen uitstraling die het kind zou moeten hebben. Maar om de ziel van het kind vast te leggen, zonder daarbij te worden gehinderd door een gedwongen glimlach. Laat u verrassen door de bijzondere composities van Elizabeth Koning. Haar kinderportretten blijven intrigeren.

Tot slot herbergt De Kluis de enigszins stijve kinderportretten uit begin 20e eeuw. Vanwege lange sluitertijd was bewegen uit den boze, een lach is ook hier niet terug te vinden. Of toch?


U bent van harte welkom om deze bijzondere lezing van Carel de Jong bij te wonen. Aanmelden kan via info@wfm.nl of per telefoon: 0229- 280028 of 0229- 280022.
Prijs: € 7,50 incl. koffie en thee, inloop vanaf 19.00 uur, aanvang lezing: 19.30 uur.

Westfries Museum
Roode Steen 1, Hoorn


 

Activiteiten overzicht