Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Mode in beweging. Inspirerend verleden in het heden

11-07-2010

wfm"Je bent wat je draagt" wordt wel eens beweerd. Kleding dient in toenemende mate als een hulpmiddel ter onderscheiding van de massa. Tegelijkertijd kenmerkt mode zich door golfbewegingen: de minirokjes uit de jaren ‘60 zijn al weer eens de revue gepasseerd. En op dit moment zijn de ‘oversized’ jaren ’80 helemaal terug van weggeweest. Deze golfbeweging in de mode is reden genoeg voor het Veel-Zijde-g Collectief, Stichting Textiel Plus en het Westfries Museum om de krachten te bundelen. Met de expositie "Mode in beweging. Inspirerend verleden in het heden" grijpen hedendaagse textielkunstenaars, verenigd in het Veel-Zijde-g Collectief, terug op het West-Friese modebeeld uit de periode 1750-1900. Deze eigentijdse visie op West-Friese streekdracht, is van 11 juli tot en met 21 november te zien in het Westfries Museum. Een spannende wisselwerking tussen historische klederdracht en hedendaagse technieken, kleuren en materialen.

Textiel plus
De Stichting Textiel Plus zet zich in om textielkunst en textiele vormgeving onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Hiertoe wordt onder andere het gelijknamige tijdschrift "Textiel Plus" uitgegeven. Ter ondersteuning van deze missie is binnen de stichting ook een museumcommissie in het leven geroepen. Deze actieve commissie legt contacten met het museale veld, kunstgaleries en kunstenaars om exposities te organiseren. Dit heeft in het verleden tot exposities geleid in onder meer Veluws Museum Nairac in Barneveld, Museum de Kantfabriek in Horst en Museum kasteel Wychen. Deze zomer zijn de inspanningen van de museumcommissie te bewonderen in het Westfries Museum.

Veel-Zijde-g Collectief
De expositie "Mode in beweging" toont werk van het Veel-zijde-g Collectief. Dit is een landelijk geformeerde groep textielkunstenaars, die zich vanuit diverse achtergronden en op verschillende manieren bezig houdt met textiel. Onder de bezielende leiding van docente en beeldend kunstenaar Iny Hummelink maakt het kunstenaarscollectief prachtige eigentijdse creaties van textiel.

mode1

Inspiratie
Het thema van de werken die deze zomer in het Westfries Museum worden gepresenteerd is de West-Friese streekdracht uit de periode 1750-1900. Het Veel-zijde-g Collectief was een dag lang te gast in het museum, om zich te laten inspireren door historische modeverschijnselen als keurslijfjes,
sitsen japonnen, empirestijl, pelerine, kaphoed en hemdrok. Het resultaat is een vrije vertaling van de historische West-Friese streekdracht naar "kleedkunst in witten en accessoires aan het lijf in roden." De contrasterende kleurstelling rood en wit waren het uitgangspunt voor de accessoires zoals hoedjes, schoenen en sierlijke handschoenen (rood) en de kledingontwerpen zelf (wit). Een extra uitdaging was de opdracht om eigen stofontwerpen te ontwikkelen en daarbij gebruik te maken van hightech kunststoffen, vervaardigd op de weefmachines van textielfabrikant TenCate uit Almelo.

mode2

Kostuums en sierraden
Naast de op de Westfriese streekdracht geïnspireerde mode en verrassende accessoires bestaat de tentoonstelling uit chatelaines. In vroeger tijden droegen kasteelvrouwen hun sleutels aan een ketting, die ze bevestigden aan de rokband. Die kettingen kregen de toepasselijke naam Chatelaines, Frans voor "kasteelvrouwe". Later, in de 18e eeuw, hingen vrouwen ook andere dingen aan hun chatelaine, zoals beursjes, waaiers, schaartjes of parfumflesjes. Ook in West-Friesland droegen vrouwen chatelaines, het bleek een praktisch hulpmiddel. Met de komst van het damestasje raakte de chatelaine echter in onbruik. Ook deze vergeten chatelaine werd voor het Veel-zijde-g Collectief een inspiratiebron op zich. De kunstenaars hebben een eigen interpretatie van de klassieke chatelaine gefabriceerd, ook weer uitgevoerd in textiel.

mode3

Vaste presentatie
Geïnspireerd op de collectie van het Westfries Museum wordt deze textieltentoonstelling op passende wijze geïntegreerd in de vaste opstelling van het museum. In zalen met klinkende namen als de Taveerne, de Kraamkamer, de Muziekkamer en de VOC-zaal zijn zowel de kunstwerken van het Veel-Zijde-g Collectief als de originele historische kostuums uit de museale collectie van dichtbij te bekijken. In de gewelfkelder worden de accessoires en chatelaines getoond. De expositie "Mode in beweging. Inspirerend verleden in het heden" laat dus niet alleen kleding zien. Maar ook accessoires als sieraden, hoeden en schoenen, items die nauw verbonden zijn met mode in het algemeen. Een complete modebeleving, geïnspireerd op het verleden maar artistiek vertaald naar het heden.

Nevenactiviteiten
In samenwerking met de Stichting Textiel Plus worden dit najaar bij de tentoonstelling enkele nevenactiviteiten georganiseerd. Op de website van het Westfries Museum, www.wfm.nl is in de loop van deze zomer actuele informatie hieromtrent terug te vinden.

 

Activiteiten overzicht