Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Eten en drinken in hoornmuseumstad: verlengd

10-12-2010

hoornmuseumstad

De tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ in het Westfries Museum wordt verlengd. Wegens succes. Nog tot en met 3 april 2011 kan er genoten worden van de smaakvolle expositie over eten en drinken in de Gouden Eeuw.

Sinds de opening op 9 december vorig jaar hebben al meer dan 8.200 bezoekers de tentoonstelling bekeken en een vijfgangen informatiediner tot zich genomen in museumrestaurant ‘De Verstandige Kock’, één van de aansprekende onderdelen van de expositie. In dezelfde periode vorig jaar ontving het museum 5.500 bezoekers. Een stijging van 49%, die geheel aan de succesvolle tentoonstelling toe te schrijven is.

De tentoonstelling, die in de landelijke pers flink aandacht kreeg, trekt bezoekers uit het hele land. Ook bij het onderwijs is ‘Smakelijk Eten’ populair. Vooral de VMBO leerlingen die de richting consumptief hebben gekozen is het onderwerp op het lijf geschreven.

Het museum hoopt met de tentoonstelling uiteindelijk 12.500 bezoekers te trekken.

Ook het Museum van de Twintigste Eeuw verlengd de expositie ‘Aan Tafel’ over eten en drinken in de vorige eeuw. In het Affichemuseum stopt de expositie ‘A la Carte’ met reclameklassiekers over eten en drinken wel op 13 maart.

Vanaf 10 december 2010 organiseren het Westfries Museum, het Museum voor de Twintigste Eeuw en het Affichemuseum bijzondere tentoonstellingen rond het thema ‘Eten en drinken’.

smakelijketengoudeneeuw

Westfries Museum: Smakelijk Eten
Het Westfries Museum geeft een verrassend kijkje in de rijke keuken van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ toont niet alleen vele meesterwerken uit die periode (van kunstenaars als Abraham van Beyeren, Adriaan Cornelisz Beeldemaker, Reinier Covijn en Nicolaes Maes). Het museum wordt zelf even restaurant. In ‘De Verstandighe Kock’ krijgt iedere gast een menukaart met een vijfgangen diner voorgeschoteld, bestaande uit verschillende informatiegerechten. Deze gerechten, beeldende audiovisuele programma’s, worden opgediend op een touchscreen dat bij wijze van bord voor de gasten op tafel ligt. Zo stel je zelf je eigen informatiemenu samen waarmee de eetcultuur van onze voorouders in de Gouden Eeuw worden belicht. Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu, met informatie over het eten dat de kinderen vierhonderd jaar geleden voorgeschoteld kregen.

eten20eeeuw

Museum van de Twintigste Eeuw: Aan Tafel
Ook het Museum van de Twintigste eeuw gaat uitgebreid tafelen. Aan Tafel is een expositie over eten en drinken in de 20e eeuw en geeft een beeld van de afgelopen honderd jaar. Terug naar de tijd dat moeders nog maar één recht had, het aanrecht. Maar ook naar de tijd dat vaders op kookles gaan en dat eet-ideeën in het buitenland worden opgedaan. De tijd dat gastarbeiders hun eten importeren en dat we vaker buiten de deur gaan eten. De magnetron en McDonalds doen hun intrede. Kant-en-klaar producten maken het koken nog sneller en eenvoudiger. Maar ook terug naar de keukens zonder elektrische apparaten, een ijskast zonder snoer maar met ijsblokken erin. Van hooikist tot weckpot tot magnetron. Van snert tot nasi tot kebab. Alles komt aan bod op de expositie in Hoorn. Voor kinderen zijn er activiteiten en er vinden demonstraties en proeverijen plaats.

etenaffichemuseum

Affichemuseum: A la Carte
A la Carte van het Affichemuseum toont eten en drinken op klassieke reclameposters. Een serie unieke, klassieke reclameaffiches schetst hoe merkartikelfabrikanten probeerden via affiches aandacht voor hun producten te krijgen en consumenten vertrouwd te maken met merken waarvan zijn het bestaan niet kenden. Klassiek zijn de affiches voor Droste cacao, het wandelende bierglas van Heineken, de Linthorst rookworst en natuurlijk ontbreekt de Hoornse Schermer jenever niet. De expositie toont werk van grafisch kunstenaars van naam. Zij verenigden kunst en ambacht met elkaar en wisten dat een affiche andere eisen stelde dan een advertentie of een catalogus. Maar vooral versterkt deze tentoonstelling het beeld dat affiches meer zijn dan een simpele vermelding van een product; zij vertellen het verhaal van de tijd waarin ze ontstaan zijn.

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in Hoorn. Vijf zeer uiteenlopende musea maken dat Hoorn met recht een Museumstad genoemd mag worden. De Hoornse musea, allen gevestigd in het centrum van de stad, geven u op deze site een beeld van wat zij u te bieden hebben.

Het Westfries Museum, een historisch museum met een keur aan zeer gevarieerde permanente- en wisselexposities. Tal van voorwerpen met betrekking tot de cultuur en geschiedenis van Hoorn en Westfriesland vindt u op een unieke locatie.

In het Museum van de Twintigste Eeuw treft u in de vele stijlkamers, honderden voorwerpen uit de eeuw waarin de wereld écht veranderde. Daarnaast brengt het museum altijd interessante thematische wisselexposities.

Het Speelgoedmuseum ‘De Kijkdoos’ herbergt een indrukwekkende speelgoedverzameling. Antieke poppen en poppenhuizen, blikken speelgoed en nog veel meer geven een goede kijk op hoe men zich vroeger heeft vermaakt.

Het Affichemuseum heeft een indrukwekkende collectie binnen- en buitenlandse affiches, die viermaal per jaar in wisselende thema’s worden geëxposeerd. Een overzicht van de affichekunst in Nederland neemt een permanente plaats in.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt door middel van haar rijke collectie stoomtramlocomotieven en rijtuigen niet alleen alles over de geschiedenis van de stoomtram. Het biedt ook de gelegenheid tot het maken van een spannende tijdreis met stoomtram en boot.

Nieuwsgierig geworden? Begin op deze site www.hoornmuseumstad.nl uw ontdekkingsreis langs de Hoornse musea.

 

Activiteiten overzicht