Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Juniusherdenking

01-07-2011

oudhoornHoorn herdenkt dit jaar humanist, arts, geschiedschrijver en dichter Hadrianus Junius. Junius werd geboren op 1 juli 1511 in Hoorn. Hij werd vergeleken met Erasmus en beschouwd als de grootste geleerde van het Holland van zijn tijd. In de aanloop naar zijn geboortedag organiseren op initiatief van Vereniging Oud Hoorn en gemeente Hoorn verschillende partijen activiteiten om zijn geboortedag te vieren. Vereniging Oud Hoorn, het Westfries Museum, de Boterhal, diverse scholen, bewoners van de Juniusstraat, Stichting Netwerk en de gemeente Hoorn zetten zich in.

Symposium en herdenkingsbijeenkomst
Op vrijdag 1 juli organiseren Vereniging Oud Hoorn en de gemeente Hoorn een symposium voor wetenschappers en een feestelijke bijeenkomst voor genodigden in de schouwburg Het park. Daar worden drie nieuwe boeken gepresenteerd waaronder de eerste vertaling van Junius’ levenswerk. Er wordt een nieuw gecomponeerd werk op teksten van Junius ten gehore gebracht. Na afloop vertrekt een optocht naar Kerkstraat 9 waar een gedenksteen voor Junius onthuld wordt.

Stadswandeling
Op vrijdag 1 juli is er ’s avonds een wandeling onder leiding van de gidsen van Oud Hoorn op zoek naar het Hoorn uit de 16de de eeuw.
Tentoonstelling Boeken van Junius
Junius heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten. In het verenigingsgebouw van Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22, wordt een deel daarvan getoond.

junius

Adriaen de Jonghe
Hadrianus Junius Hornanus werd op 1 juli 1511 geboren als Adriaen de Jonghe op de plaats waar nu het pand Kerkstraat 9 staat. In 1566 heeft hij van de Staten van Holland en West-Friesland de opdracht gekregen de geschiedenis van Holland te schrijven. Dit leidde tot zijn belangrijkste werk ‘Batavia’. Mede vanwege de gespannen politieke situatie is dit pas na zijn dood in 1588 verschenen. Men was van plan hem als een van de drie eerste hoogleraren van de pas opgerichte universiteit in Leiden te benoemen. Helaas is hij voortijdig komen te overlijden. Alle werken van Junius zijn in het Latijn geschreven en niet of nauwelijks toegankelijk. Hierdoor is hij bij het grote publieke veel minder bekend dan bijvoorbeeld Erasmus.

Activiteiten
Vereniging Oud Hoorn heeft het initiatief genomen om Junius te herdenken voor verschillende doelgroepen. Verschillende partijen hebben zich hierbij aangesloten. Hieronder de verschillende activiteiten:

Festival Oude Muziek
In het Festival Oude Muziek wordt op verschillende locaties in de stad tijdens rondwandelingen muziek uit de tijd van Junius gebracht. Het openingsconcert van het festival opvrijdag 27 mei staat in het teken van Junius. Het festival is van 27 tot en met 29 mei.

junius

Westfries Museum
Het Westfries Museum heeft een speciale Juniuswinkel geopend. De Hollandse identiteit waarvan het levenswerk van Junius "De Batavia"een voorbeeld is vaak verbeeld in optochten en maskerades . Deze zijn te zien in de tentoonstelling ‘Net Echt’ van 22 april t/m 11 september 2011 aan de Nieuwstraat 12A in Hoorn.

Boterhal
In de Boterhal is in de maand juni een werkplaats waar kunstenaars en leerlingen van het voortgezet onderwijs bezig zijn met verschillende materialen rond het thema Optochten. Iedereen is welkom bij het Junius tekengilde.Juniusstraat
Op zaterdag 2 juli zijn er verschillende activiteiten voor bewoners van de Juniusstraat. De bewoners maken er onder leiding van Stichting Netwerk een feestelijke bijeenkomst van zetten zich hiervoor in. Wethouder Pijl komt een nieuw straatnaambordje voor de Juniusstraat onthullen. Op scholen in de wijk wordt op diverse manieren aandacht besteed aan Junius. 

Activiteiten overzicht