Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

proeven in Westfries Museum

15-01-2011

hoornmuseumstad
Wel eens Clareit gedronken ? Op zaterdag 15 januari 2011 staan er in het museum gerechten en dranken uit de zeventiende eeuw voor u klaar. Kom proeven en genieten van de kookkunsten van ‘Geback en Gebraet’ en luisteren en kijken naar de leden van Tijdloods, die alles weten over koken in de Gouden Eeuw.

etenuitdegoudeneeuw

Zaterdag 15 januari is de publiekslancering van het project Oneindig Noord-Holland, het verhalenplatform over het cultureel erfgoed in de provincie. Ter gelegenheid van die lancering worden er in het Westfries Museum verhalen verteld over eten en drinken in de Gouden Eeuw. Van 13.00 tot 17.00 uur.

etenuitdegoudeneeuw

In de tegelkelder wordt een zeventiende-eeuwse keuken nagebootst. Leden van Tijdloods laten daar zien en vertellen hoe er in de Gouden Eeuw gekookt werd

Maar het blijft niet bij kijken en luisteren. Er kan ook geproefd worden. In de gewelfkelder hebben de dames van het historisch cateringbedrijf ‘Geback en Gebraet’ hun intrek genomen. Zij laten u verschillende gerechten proeven die in de Gouden Eeuw op tafel kwamen. Een ware smaaksensatie. Uiteraard gaat dit niet zonder drank. Grijp uw kans om eens Clareit of Jopenbier te proeven.
Zaterdag 15 januari 13.00 tot 15.00 uur. Entree volwassenen € 7,50. Kinderen gratis.

smakelijketengoudeneeuw

Westfries Museum: Smakelijk Eten
Het Westfries Museum geeft een verrassend kijkje in de rijke keuken van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ toont niet alleen vele meesterwerken uit die periode (van kunstenaars als Abraham van Beyeren, Adriaan Cornelisz Beeldemaker, Reinier Covijn en Nicolaes Maes). Het museum wordt zelf even restaurant. In ‘De Verstandighe Kock’ krijgt iedere gast een menukaart met een vijfgangen diner voorgeschoteld, bestaande uit verschillende informatiegerechten. Deze gerechten, beeldende audiovisuele programma’s, worden opgediend op een touchscreen dat bij wijze van bord voor de gasten op tafel ligt. Zo stel je zelf je eigen informatiemenu samen waarmee de eetcultuur van onze voorouders in de Gouden Eeuw worden belicht. Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu, met informatie over het eten dat de kinderen vierhonderd jaar geleden voorgeschoteld kregen.

eten20eeeuw

Museum van de Twintigste Eeuw: Aan Tafel
Ook het Museum van de Twintigste eeuw gaat uitgebreid tafelen. Aan Tafel is een expositie over eten en drinken in de 20e eeuw en geeft een beeld van de afgelopen honderd jaar. Terug naar de tijd dat moeders nog maar één recht had, het aanrecht. Maar ook naar de tijd dat vaders op kookles gaan en dat eet-ideeën in het buitenland worden opgedaan. De tijd dat gastarbeiders hun eten importeren en dat we vaker buiten de deur gaan eten. De magnetron en McDonalds doen hun intrede. Kant-en-klaar producten maken het koken nog sneller en eenvoudiger. Maar ook terug naar de keukens zonder elektrische apparaten, een ijskast zonder snoer maar met ijsblokken erin. Van hooikist tot weckpot tot magnetron. Van snert tot nasi tot kebab. Alles komt aan bod op de expositie in Hoorn. Voor kinderen zijn er activiteiten en er vinden demonstraties en proeverijen plaats.

etenaffichemuseum

Affichemuseum: A la Carte
A la Carte van het Affichemuseum toont eten en drinken op klassieke reclameposters. Een serie unieke, klassieke reclameaffiches schetst hoe merkartikelfabrikanten probeerden via affiches aandacht voor hun producten te krijgen en consumenten vertrouwd te maken met merken waarvan zijn het bestaan niet kenden. Klassiek zijn de affiches voor Droste cacao, het wandelende bierglas van Heineken, de Linthorst rookworst en natuurlijk ontbreekt de Hoornse Schermer jenever niet. De expositie toont werk van grafisch kunstenaars van naam. Zij verenigden kunst en ambacht met elkaar en wisten dat een affiche andere eisen stelde dan een advertentie of een catalogus. Maar vooral versterkt deze tentoonstelling het beeld dat affiches meer zijn dan een simpele vermelding van een product; zij vertellen het verhaal van de tijd waarin ze ontstaan zijn.

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in Hoorn. Vijf zeer uiteenlopende musea maken dat Hoorn met recht een Museumstad genoemd mag worden. De Hoornse musea, allen gevestigd in het centrum van de stad, geven u op deze site een beeld van wat zij u te bieden hebben.

Het Westfries Museum, een historisch museum met een keur aan zeer gevarieerde permanente- en wisselexposities. Tal van voorwerpen met betrekking tot de cultuur en geschiedenis van Hoorn en Westfriesland vindt u op een unieke locatie.

In het Museum van de Twintigste Eeuw treft u in de vele stijlkamers, honderden voorwerpen uit de eeuw waarin de wereld écht veranderde. Daarnaast brengt het museum altijd interessante thematische wisselexposities.

Het Speelgoedmuseum ‘De Kijkdoos’ herbergt een indrukwekkende speelgoedverzameling. Antieke poppen en poppenhuizen, blikken speelgoed en nog veel meer geven een goede kijk op hoe men zich vroeger heeft vermaakt.

Het Affichemuseum heeft een indrukwekkende collectie binnen- en buitenlandse affiches, die viermaal per jaar in wisselende thema’s worden geëxposeerd. Een overzicht van de affichekunst in Nederland neemt een permanente plaats in.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt door middel van haar rijke collectie stoomtramlocomotieven en rijtuigen niet alleen alles over de geschiedenis van de stoomtram. Het biedt ook de gelegenheid tot het maken van een spannende tijdreis met stoomtram en boot.

Nieuwsgierig geworden? Begin op deze site www.hoornmuseumstad.nl uw ontdekkingsreis langs de Hoornse musea.

 

Activiteiten overzicht