Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Festival Oude Muziek NU, zaterdag

05-03-2011

hoornoudemuzieknu

Vijftiende festival Hoorn-Oude Muziek Nu: 4-6 maart 2011
Voor het tweede jaar organiseert de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu een festivalweekend in maart onder het motto "Oude Muziek is passie". De goede verstaander begrijpt direct de strekking: met dit festival brengen we de passie voor oude muziek van de uitvoerenden over op de luisteraars. Omgekeerd komen de luisteraars vol passie genieten van al het moois dat in het maartweekend te beleven is. Daarnaast grijpen we de kans om veel passiemuziek te laten horen. Pasen staat immers voor de deur.

-----------------------

Vioolgigant Nozeman

Zaterdag 5 maart 2011, 13.30 uur
Lutherse Kerk, Ramen 4, Hoorn

Inleiding en concert rond de vioolsonates Op. 1 van Jacobus Nozeman (1693-1745), Antoinette Lohmann, barokviool, Siebe Henstra, clavecimbel.


lohmann

Antoinnette Lohman

Jacobus Nozeman: nooit van gehoord? Dat is niet zo gek, want zijn naam circuleerde tot nu toe bijna alleen onder specialisten. Onlangs verscheen een cd met vioolsonates van Nozeman door barokvioliste Antoinette Lohmann en haar ensemble Furor Musicus. Wij zijn er trots op dat Antoinette ook in Hoorn komt laten horen wat een schitterende muziek Nozeman componeerde. De befaamde clavecinist Siebe Henstra begeleidt haar. Het concert wordt ingeleid met een toelichting op de vioolsonates van Nozeman door Antoinette Lohmann.
Deelnemers aan de vioolworkshop van Birthe Blom over Biber kunnen dit concert met inleiding gratis bijwonen.

--------------------------------

Van Sweelinck tot Bach

Zaterdag 5 maart 2011, 15.30 uur
Noorderkerk, Kleine Noord 3, Hoorn

Kamerkoor Multiple Voice (Utrecht) o.l.v. Paul de Kok
Vocaal Ensemble Multiple Voice presenteert een boeiend programma met barokke koormuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Sebastian Bach. In zijn orgelmuziek is Bach, via voorbeelden als Scheidt en Buxtehude, indirect een navolger van Sweelinck (de ‘Orpheus van Amsterdam’).


multiplevoice

Multiple Voice

Vandaar dat in dit concertprogramma een aantal van de mooiste psalmen en motetten van Sweelinck worden samengebracht met enkele motetten van Bach en met orgelmuziek van beide componisten. De dubbelkorige motetten van Bach behoren, net als Sweelincks Psalm 150, tot de hoogtepunten van zijn koorwerken.

---------------------------------------

Vivaldi, Bach of toch Kuhnau?

Zaterdag 5 maart 2011, 17.00 uur
Oosterkerk, Grote Oost 60, Hoorn

Abendmusiken (muzikale leiding: Harry Toebes) met Vivaldi en Bach
Het Magnificat van Antonio Vivaldi is geschreven in 1715. Koor en solisten wisselen elkaar af in de 9 verschillende delen waaruit dit werk is opgebouwd.


abendmusiken

Abendmusiken

Organist Hein Hof speelt aansluitend het Concert in a-klein, BWV 593 naar Vivaldi van Johann Sebastian Bach. Abendmusiken wordt afgesloten met een zgn. apocriefe cantate van Bach, Uns ist ein Kind geboren, BWV 142. Deze cantate is niet door Bach geschreven, maar vermoedelijk door Johann Kuhnau. De muziek wordt uitgevoerd door het Collegium Musicum Hornense. De begeleiding is in handen van het barokorkest Cappella Horna. Dirigent is Harry Toebes.
In dit concert werken de Stichting Abendmusiken en de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu voor de eerste keer samen.

---------------------------------------------

Koor van het jaar duikt op de dood


Zaterdag 5 maart 2011, 20.30 uur
Oosterkerk, Grote Oost 60, Hoorn

Vocaal Ensemble De Windh Koor van het jaar 2010 en Colijn Buis, piano. Hadden we vorig jaar al veel plezier met Vocaal Ensemble De Windh uit Tilburg, nu zijn we extra trots dat we met De Windh het Koor van het Jaar 2010 in huis hebben! En wel met een nieuw, aan de dood gerelateerd programma, Pierlala.


dewindh


dewindh


dewindh

De Windh, Colijn Buis en Bart Soeters

Ook deze keer heeft componist - artistiek leider Frans van Hoek kans gezien een even hilarisch als ontroerend programma samen te stellen. En dat op een zeer hoog niveau. De jonge coming jazzpianist Colijn Buis is een groot liefhebber van oude muziek en we zijn dan ook heel blij dat hij met de Windh een verrassend combiprogramma komt brengen. De virtuoze en supermuzikale bassist Bart Soeters doet ook mee


Uitgebreide informatie en kaartverkoop
Kijk op www.oudemuzieknu.nl voor uitgebreide informatie over de maartaflevering van het Festival Hoorn-Oude Muziek Nu.

Met het bestelformulier op de website kunt u via een machtiging kaarten bestellen en betalen. U kunt alle kaarten ook kopen bij de Hoornse Boekhandel, Grote Noord 11 (vanaf 15 februari), vanaf 4 maart 13.00 uur bij het festivalbureau, Grote Noord 58, of bij de kassa in de Oosterkerk, voorafgaand aan het concert.

 

Activiteiten overzicht