Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Intrigerende fotostillevens vol ‘oud licht’

18-02-2011

wfa

In het Westfries Museum in Hoorn is nog tot en met 13 maart de succesvolle tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ te zien, over de eet- en drinkgewoonten van onze voorouders in de Gouden Eeuw. Onderdeel van de expositie is een prachtige serie fotostillevens van fotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters. Met name door het gebruik van ‘oud licht’ slaan ze een brug tussen de hedendaagse fotografie en de zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Oud licht
Wie de tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ in het Westfries Museum bezoekt, stapt bij binnenkomst een eigentijds en zeer smaakvol ingericht restaurant binnen.

geenwaterbijdewijndoen

Geen water bij de wijn doen

‘De Verstandighe Kock’ is het enige restaurant in Nederland waar de bezoeker niets te eten of te drinken krijgt, maar toch van voedsel kan genieten. In het restaurant wordt de bezoeker op computers die in borden zijn weggewerkt een vijfgangen informatiediner aangeboden.
Opvallend zijn de intrigerende voedselstillevens van fotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters die de muren sieren. In 2010 maakten zij een serie van 12 fotostillevens die zij de titel ‘In het licht…’ meegaven.

broodopdeplank
Brood op de plank


De foto’s refereren duidelijk aan zeventiende-eeuwse voedselstillevens. Niet in de laatste plaats door het gebruik van het licht. ‘Oud licht’ noemt Van Spankeren het zelf, dat de foto’s een sfeer van zwaarmoedigheid geeft. Maar ook door het raffinement, de spanning, schoonheid en de uitgebalanceerde compositie doen de foto’s denken aan de schilderkunst van oude meesters.

bijgebrekaanbrood
Bij gebrek aan brood


Ieder van de fotostillevens is geïnspireerd op een spreekwoord of gezegde waarin voedsel voor komt. En juist dat zorgt tevens voor een luchtig accent.


 

Activiteiten overzicht