Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Bontekoe op Houten Hoofd

08-04-2011

Op vrijdag 8 april om 15.00 uur onthult burgemeester Onno van Veldhuizen het borstbeeld van Willem IJsbrantszoon Bontekoe op het Houten Hoofd. Schipper Bontekoe krijgt hiermee een prominente plaats in de haven van Hoorn. Het bronzen kunstwerk is gemaakt door de bekende kunstenaar Henk Visser.

De verhalen van de Hoornse schipper Bontekoe (1587 - 1657) en zijn scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf zijn alom bekend. De eerste uitgave van hun belevenissen verscheen in 1646. Het scheepsjournaal werd een bestseller. Scheepsjongens hadden in die tijd twee boeken in hun scheepskisten: de bijbel en het journaal van Bontekoe. Tegenwoordig is de reis van Bontekoe vooral bekend door Johan Fabricius’ bewerking: De scheepsjongens van Bontekoe. In dit boek zijn de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf belangrijker dan de schipper die in het oorspronkelijke journaal de held is. In 2007 is het verhaal over de scheepsjongens van Bontekoe verfilmd.

Bontekoe op Houten Hoofd
Op de kademuur van de Hoofdtoren bevindt zich al de bekende beeldengroep van de scheepsjongens van Bontekoe. Het beeld van schipper Bontekoe staat op het Houten Hoofd, uitkijkend over het water.

Henk Visser
Kunstenaar Henk Visser maakt onder meer beelden in brons, hoofdzakelijk mensfiguren. Hij maakte eerder een portret in brons van Jan Wolkers. Ook het beeld van Bontekoe is in brons uitgevoerd. Visser heeft het beeld gebaseerd op de enige afbeelding die van Bontekoe bekend is.

 

Activiteiten overzicht