Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Open dag Botterwerf

16-04-2011

oostereilandDe Botterwerf houdt zaterdag 16 april een open dag in en om de werkplaats op het Oostereiland. Op het buitenterrein worden zeilen, visnetten en touwen getaand. Eind april begint voor de historische schepen van de Botterwerf het zeilseizoen. In de wintermaanden worden de schepen schoongemaakt en helemaal geschraapt en geschuurd.


Alles wat los en vast zit krijgt een grondige onderhoudsbeurt. Hierbij krijgen de schippers hulp van een grote groep vrijwilligers. In april komen de schepen één voor één onder hun winterkleed vandaan en wordt alles weer aan boord gebracht. Maar voordat de zeilen kunnen worden aangeslagen worden ze ondergedompeld in een kokendheet taanbad. Hoe dat gaat is te zien op zaterdag 16 april.

Gezonken tjalk

In de werkplaats houdt de Archeologische Dienst een kleine expositie over de vondst van een in 1752 in het Markermeer gezonken tjalk. Duikers ontdekten het wrak enige tijd geleden op de bodem van het Markermeer, vlakbij Hoorn. Het schip was geladen met gele bakstenen, dakpannen en Makkumer aardewerk. Het zonk in een koude novembernacht. De schipper en zijn knecht wisten zich in een roeiboot ternauwernood het vege lijf te redden. Pas de volgende ochtend konden ze in veiligheid worden gebracht. De expositie over de gezonken tjalk is een voorproefje van de activiteiten die naar verwachting volgend jaar worden gerealiseerd vanuit het toekomstige Centrum Varend Erfgoed Hoorn. De oude werkplaats van de Botterwerf gaat dan op in een nieuw gebouw met een bezoekerscentrum. Langs de gehele westoever van het Oostereiland komen historische schepen te liggen.

Bezoekers zijn 16 april welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.
Inlichtingen: 0229-242922 of
info@cveh.nl

www.varenderfgoedhoorn.nl
www.dehoornseschouw.nl

 

Activiteiten overzicht