Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Carillonconcert 19.30-20.30

17-08-2011

carillon
17 augustus Anna Kasprzycka, werkzaam aan de MuziekAcademie van Gdansk. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het gerestaureerde carillon opnieuw in gebruik werd genomen. De eerste maal was dat in 1938, de tweede maal in 1951 en de derde maal was het op 28 juni 1991. Daarom heeft het bestuur van Vereniging Het Carillon te Hoorn gemeend een reeks van maar liefst 10 concerten te organiseren.

De concerten op de woensdagavond zijn van 19.30 tot 20.30 uur te beluisteren in de luistertuinen en rond de Grote kerk

* De bijbelse tuin van het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43, ingang in de Schoolsteeg.
* De tuin van het Statenlogement aan de Nieuwstraat (ingang in de Nieuwsteeg nabij nr.40)

Het carillon telt 52 klokken en is in eigendom en beheer bij de gemeente Hoorn die een stadsbeiaardier (Frits Reynaert) in dienst heeft. Elke donderdag van 17.00 -18.00 uur en 3e zaterdag van de maand 14.00-14.45 uur strooit de stadsbeiaardier de carillonklanken over de stad uit.

Een beschrijving van het carillon treft u hier aan op onze site

Er valt voor weinig geld heel veel te genieten; de contributie van € 10,00 blijkt nimmer een reden om het lidmaatschap aan te gaan of te beëindigen. Ook een eenmalige bijdrage aan vereniging Het Carillon op bankrekeningnummer 47.53.29.767 bij de ABN/Amro te Hoorn wordt zeer op prijs gesteld. Dit zal gebruikt worden voor de inrichting van de torenkamer in de toren van de Grote Kerk.

De Vereniging "Het Carillon te Hoorn" is zeer actief in het onder de aandacht brengen van de Hoornse beiaardcultuur en neemt regelmatig het initiatief tot het organiseren van bijzondere activiteiten. Stadsbeiaardier Frits Reynaert heeft, zoals doorgaans gebruikelijk, als adviseur zitting in het verenigingsbestuur. De Vereniging speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de stadsbeiaardier bij de promotie van de beiaard en de beiaardkunst.


In Hoorn is de afgelopen decennia veel aandacht besteed aan de ontwikkeling en verbreiding van de beiaardcultuur, o.a. door:

• de inzamelingsactie voor de restauratie en het weer bespeelbaar maken van het carillon van de Grote Kerk
• het inzamelen van gelden voor de uitbreiding van het carillon met 2 grote klokken
• de organisatie van concerten en speciale concerten waarbij de stadsbeiaardier samenspeelt met b.v. koperblazers. Een traditie is reeds gegroeid in de vorm van de bijzonder populaire concerten op Open Monumentendag, samen met de Hoornse Brassband, en de veel publiek trekkende Open-Toren-bespeling, waarbij het publiek de beiaardier aan het werk kan zien.
• het werven van nieuwe leden onder muziekliefhebbers en regelmatige luisteraars bij de zomerconcerten


Bestuur
L.L. Overbeek, voorzitter
H.A.M Stumpel, secretaris
H. Evers, penningmeester
F.G. Reynaert (adviseur)

Secretariaat
Grote Oost 34, 1621 BW Hoorn
Telefoon: 0229 211073
E-mail: h.a.m.stumpel@hva.nl

 

Activiteiten overzicht