Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Carillonconcert 13.00-13.30 + beklimming

10-09-2011

carillon
HOORN - Op zaterdag 10 september - Open Monumentendag - verzorgt Stadsbeiaardier Frits Reynaert een bijzonder concert bij de Hoornse Grote Kerk. Aansluitend aan dit concert houdt hij tevens ’Open Toren’.
Allereerst zal er om 13.00 uur op het Hoornse Kerkplein een concert
voor beiaard en brassband te beluisteren zijn.

Afwisselend voert de Hoornse Brassband o.l.v. Erwin ter Bocht samen met Frits Reynaert op de beiaard een vijftal muziekwerken uit.
Via een geluidsinstallatie heeft de stadsbeiaardier direct contact met geluid van de brassband die onder de aan de toren staat opgesteld.
Ter afwisseling van dit samenspel brengt de Hoornse Brassband twee solowerken ten gehore.

Op het programma staan o.a. werken van Tom Parker, Robbie Williams en Wittrock. Om de combinatie beiaard en brassband tegelijkertijd te horen is het raadzaam om niet vlakbij de brassband te luisteren maar op een plaats, waar de afstand van de luisteraar tot het carillon in de toren ongeveer even groot is als die tot de brassband.

Na afloop van dit concert zal de Vereniging "Het Carillon te Hoorn" de Open Toren Bespeling begeleiden van 13.30 tot 14.00 uur.
Tijdens deze Open Toren bespeling kunnen belangstellenden de toren beklimmen en zal de stadsbeiaardier demonstreren hoe het carillon wordt bespeeld.

Een beschrijving van het carillon treft u hier aan op onze site

Er valt voor weinig geld heel veel te genieten; de contributie van € 10,00 blijkt nimmer een reden om het lidmaatschap aan te gaan of te beëindigen. Ook een eenmalige bijdrage aan vereniging Het Carillon op bankrekeningnummer 47.53.29.767 bij de ABN/Amro te Hoorn wordt zeer op prijs gesteld. Dit zal gebruikt worden voor de inrichting van de torenkamer in de toren van de Grote Kerk.

De Vereniging "Het Carillon te Hoorn" is zeer actief in het onder de aandacht brengen van de Hoornse beiaardcultuur en neemt regelmatig het initiatief tot het organiseren van bijzondere activiteiten. Stadsbeiaardier Frits Reynaert heeft, zoals doorgaans gebruikelijk, als adviseur zitting in het verenigingsbestuur. De Vereniging speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de stadsbeiaardier bij de promotie van de beiaard en de beiaardkunst.


In Hoorn is de afgelopen decennia veel aandacht besteed aan de ontwikkeling en verbreiding van de beiaardcultuur, o.a. door:

• de inzamelingsactie voor de restauratie en het weer bespeelbaar maken van het carillon van de Grote Kerk
• het inzamelen van gelden voor de uitbreiding van het carillon met 2 grote klokken
• de organisatie van concerten en speciale concerten waarbij de stadsbeiaardier samenspeelt met b.v. koperblazers. Een traditie is reeds gegroeid in de vorm van de bijzonder populaire concerten op Open Monumentendag, samen met de Hoornse Brassband, en de veel publiek trekkende Open-Toren-bespeling, waarbij het publiek de beiaardier aan het werk kan zien.
• het werven van nieuwe leden onder muziekliefhebbers en regelmatige luisteraars bij de zomerconcerten


Bestuur
L.L. Overbeek, voorzitter
H.A.M Stumpel, secretaris
H. Evers, penningmeester
F.G. Reynaert (adviseur)

Secretariaat
Grote Oost 34, 1621 BW Hoorn
Telefoon: 0229 211073
E-mail: h.a.m.stumpel@hva.nl

 

Activiteiten overzicht