Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Junius-expositie in Westfries Archief

05-07-2011

wfaVandaag 5-7-2011 is de tentoonstellingsruimte opnieuw ingericht. Dit jaar wordt herdacht dat Hadrianus Junius 500 jaar geleden op 1 juli in Hoorn werd geboren als Adriaen de Jonghe. Er worden door verschillende organisaties activiteiten georganiseerd. Zo werd op 2 juli het straatnaambordje van de Juniusstraat onthuld en u kunt in het Westfries Museum de Juniuswinkel bezoeken. Het Westfries Archief besteedt in de tentoonstellingsruimte volop aandacht aan Junius.

juniusklein

Hoewel nu redelijk onbekend, werd Junius in zijn tijd wel de tweede Erasmus genoemd. Hij studeerde aan de universiteiten van Leuven en Bologna. In 1550 vestigde Junius zich in Haarlem waar hij stadsgeneesheer en rector van de Latijnse school was. In 1566 kreeg hij opdracht van de Staten van Holland en West-Friesland om een geschiedenis van Holland te schrijven. Vanwege de onstabiele politieke situatie verscheen dit boek, de Batavia, pas na zijn dood in 1588. De politieke situatie had ook invloed op het persoonlijke leven van Junius. Haarlem viel in 1573 in handen van de Spanjaarden en de bibliotheek van Junius werd geplunderd. Hij vertrok naar Middelburg waar hij stadsgeneesheer werd. Vlak voordat Junius zou aantreden als één van de eerste hoogleraren van de nieuwe universiteit van Leiden, overleed hij in 1575 in Arnemuiden.

Junius kreeg opdracht om de Batavia te schrijven omdat Holland behoefte had aan een eigen identiteit en geschiedenis om zich zodoende af te zetten tegen de Spanjaarden. We kunnen Junius beschouwen als één van de grondleggers in de zoektocht naar de Nederlandse identiteit.

Deze behoefte aan het vormgeven van een Nederlandse identiteit vinden we terug in de negentiende eeuw. Nederland was in die eeuw, na het einde van de Republiek en de Franse overheersing, op zoek naar een eigen identiteit. Hiervoor keek men naar het verleden. Van de Bataven tot aan de VOC en verder, de belangstelling voor geschiedenis en de wortels van de Nederlandse identiteit waren groot. Ook de interesse in historische optochten valt op. Dit uitbeelden van het grootste verleden, en in zekere zin ook het beleven hiervan, zorgde voor de ontwikkeling van een identiteit. Ook nu nog worden historische optochten georganiseerd, bijvoorbeeld bij de viering van 650 jaar stadsrechten van Hoorn in 2007.

In de tentoonstellingsruimte van het archief komt u meer te weten over Junius en historische optochten in West-Friesland. De tentoonstelling is te zien tot oktober.

 

Activiteiten overzicht