Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

De Gouden eeuw in 3D

09-09-2011

wfa

De Gouden Eeuw in 3D

Van 9 september tot en met 20 november 2011 organiseert het Westfries Museum in Hoorn de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw in 3D’. Een expositie met stadsgezichten van de West-Friese steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik in de zeventiende eeuw. Niet op doek of papier, maar in 3D. De stadsgezichten zijn het werk van digi artist Rob Tuytel. "Ik voeg met eigentijdse digitale technieken een hele nieuwe dimensie toe aan het traditionele stadsgezicht. Het gevoel alsof je midden in een zeventiende-eeuwse stad staat is echt een historische sensatie".

oosterpoort

Oude Oosterpoort

Artistieke impressies
Rob Tuytel uit Enkhuizen is de stuwende kracht achter ‘Model Earth’, een piepjong bedrijfje dat zich toelegt op het maken van digitale historische stadsgezichten. Tuytel, die nog in opleiding is aan de filmacademie, is helemaal thuis in de nieuwste 3D- technieken uit de game-industrie. Deze vaardigheden koppelt hij aan zijn fascinatie voor geschiedenis en kunstgeschiedenis.
Zijn stadsgezichten zijn weliswaar gebaseerd op uitgebreid bronnenonderzoek, maar 100 procent weergaven van de historische werkelijkheid zijn het niet. Het zijn veel meer artistieke impressies. Tuytel’s stadsgezichten ademen de sfeer van de werken van negentiende-eeuwse romantische schilders als Cornelis Springer en Adrianus Eversen, een belangrijke inspiratiebron.

oostindischhuis

Oostindisch huis

Fascinerend beeld
Op verzoek van het Westfries Museum vervaardigde Tuytel in totaal 22 stadsgezichten van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Met elkaar geven ze een fascinerend beeld van de architectonische rijkdom in deze steden, die in het begin van de zeventiende eeuw een ongekende bloeiperiode doormaakten.
De stadsgezichten worden gepresenteerd met de nieuwste 3D techniek. Hierdoor wordt je als beschouwer helemaal in de werken getrokken. Mede dankzij de speciale geluidseffecten heb je het gevoel er midden in te staan.

slapershaven

Slapershaven

Heropening
Met de tentoonstelling de ‘Gouden Eeuw in 3D’ heropend het Westfries Museum na een periode van verbouwing van een half jaar de deuren weer voor het publiek.

 

Activiteiten overzicht