Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Hoornse Taart in WFA en HIP

10-12-2011
wfa

Het Westfries Archief heeft afgelopen maanden veel aandacht besteed aan de herdenking van de “Hoornse Taart”, waaronder een herdenkingsdag, berichten in de media en een toeristische route door Noord-Holland. Na de herdenking in de Noorderkerk op 28 oktober heeft u bij het Westfries Archief de belangrijkste originele archiefstukken over deze gebeurtenis in een daaraan gewijde vitrine kunnen zien.

Als laatste eerbetoon aan het herdenkingsjaar van de “Hoornse Taart” kunt u sinds vorige week bij de tentoonstellingsruimte in het Westfries Archief een kleine tentoonstelling bezichtigen waarin het verhaal van de Hoornse Taartmoord van 1910-1911 wordt verteld. In vijf vitrines wordt achtereenvolgens verteld over de dag dat de taart bezorgd werd, de speurtocht van de politie naar de dader, de bekentenis en het motief van Johannes Beek, het verloop van het strafproces en het daaruit ontstane juridische begrip van ‘voorwaardelijk opzet'. Het verhaal wordt verduidelijkt met behulp van kopieën van fotomateriaal, getuigenverhoren, en processtukken. Tot slot kunt u ook enkele berichten zien die in die tijd in de landelijke media verschenen, welke aantonen dat de taartmoord toen landelijk voor ophef zorgde.

Mocht u nog in de centrale bibliotheek van Hoorn komen dan treft u daar een kleinere variant van de tentoonstelling aan in het Historisch Informatie Punt (HIP). Hier krijgt u ook kopieën van de belangrijkste stukken te zien zoals de begeleidende brief bij de taart, de bekentenis van Beek, en het uiteindelijke oordeel van de Hoge Raad.

De meer juridisch geïnteresseerde kan hier ook het boekje De Hoornse taart en andere rechtsmonumentjes inzien waarin op smeuïge wijze wordt verteld over de Taartmoord en andere misdrijven en daaruit voortgekomen ontwikkelingen in de Nederlandse rechtspraak.

Veel plezier!

bron: Westfries Archief

 

Activiteiten overzicht