Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Maquette Hoorn 1650 in oude glorie hersteld

29-12-2011

maquette1650kleinwfa
Resultaat restauratie te zien in Westfries Museum.
Hoe staat het met de stadsmaquette Hoorn 1650 ? Is de restauratie van deze blikvanger al afgerond?
Het antwoord op al deze vragen krijgt u van 26 december tot en met 29 december in het Westfries Museum. Marchel de Bruijn, die de maquette in opdracht van de Vereniging Oud Hoorn restaureert is in hoogsteigen persoon aanwezig om een toelichting te geven. Hij doet dit bij twee delen van de immense maquette van 5 bij 7 meter, die inmiddels klaar zijn.

maquette

Monsterklus
Volgend najaar is de maquette Hoorn 1650 weer in volle glorie te bewonderen. In het Westfries Museum, waar hij een permanente plek krijgt in de grote kelder. De Vereniging Oud Hoorn, die eigenaar is van de maquette en het museum werken momenteel aan een geheel nieuwe, eigentijdse presentatie van de maquette die zo een derde leven krijgt.
maquette1650

De indrukwekkende maquette werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd door een grote groep vrijwilligers onder leiding van Jac Buiten op basis van de stadskaart van Blaeu uit 1650.

oudestadhuis

Jarenlang was de maquette in de Noorderkerk te zien. Daarna kreeg hij een plek in het Museum van de Twintigste Eeuw. Na twintig jaar trouwe dienst was de maquette aan restauratie toe. maquette1650


Met steun van de Vereniging Oud Hoorn en de gemeente Hoorn zette Marchel de Bruijn zich aan deze monsterklus. Inmiddels is de maquette helemaal schoon gemaakt en zijn ook de panden, schepen en bomen op een groot deel van maquette in hun oude luister hersteld.

maquette
Marchel de Bruijn geeft van Tweede Kerstdag tot en met 29 december iedere dag een toelichting op de restauratie. Op Tweede Kerstdag is het Westfries Museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op de andere dagen van 11.00 tot 17.00 uur


 

Activiteiten overzicht