Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Maarten van Rossem rechter in zaak JP Coen

14-04-2012

coenCoen centraal in Westfries Museum. Maarten van Rossem rechter in zaak JP Coen. Jan Pieterszoon Coen. Hij blijft de gemoederen bezighouden. Onlangs nog boog de gemeenteraad van Hoorn zich over de vraag hoe de informatievoorziening over Coen verbeterd kan worden. Het Westfries Museum pakt deze handschoen op en komt vanaf 14 april met een groot tentoonstellingsproject rond de omstreden historische figuur. Behalve uit een drietal tentoonstellingen bestaat het project uit programma’s voor het onderwijs en de uitgave van een heuse glossy ; de COEN!. Verschillende bekende historici, zoals Maarten van Rossem en Hans Goedkoop (Andere Tijden) werken er aan mee.

Rechtzaak
De grote tentoonstelling in het Westfries Museum krijgt de vorm van een rechtszaak. De aangeklaagde is Jan Pieterszoon Coen. De aanklacht luidt : Coen is niet standbeeldwaardig. Er komen getuigen aan het woord die voor en tegen de aanklacht pleiten en ook zijn er ‘bewijsstukken’. Heel veel bijzondere voorwerpen, beeld- en geluidsfragmenten die aanklacht ondersteunen of weerleggen. Rechter van dienst is Maarten van Rossem.
De bezoeker krijgt de rol van jurylid, die na het aanhoren van de getuigen en het bekijken van al het bewijs om een oordeel wordt gevraagd. Bij wijze van uitsmijter geeft rechter Maarten van Rossem zijn eigen ongezouten mening.
Met deze creatieve opzet wil het museum laten zien hoe verschillend er in de loop der tijd over Jan Pieterszoon Coen is gedacht.

coen3

Glossy
Gelijk met de tentoonstelling verschijnt de nieuwste loot aan de tak van de ‘personal magazines’ ; de COEN!. Een eenmalig, fraai vormgegeven glossy waarin alles draait om Jan Pieterszoon Coen. Met historische verhalen (het ongelukkige huwelijk van Coen), verrassende invalshoeken (Is de Coentunnel vernoemd naar JP Coen ?), alles over de geschiedenis van het standbeeld op de Roode Steen, boeiende interviews, columns, kunst en heel veel mooie afbeeldingen.
Het museum maakt de glossy in samenwerking met de uitgevers van het cultuur-historische tijdschrift VIND.

Kleur op de wangen
Met het gehele project wil het museum Jan Pieterszoon Coen wat meer kleur op de bleke wangen geven, ruimte bieden aan uiteenlopende visies en meningen op zijn persoon en zo laten zien dat er meer nuances mogelijk zijn dan simpel ‘held’ of ‘schurk’.

Zie hier Standbeeld Coen terug geplaatst, Coen held op sokkel
Onthulling standbeeld Coen 1893 en de verzameling van Coenknipsels van Harm Stumpel: De geschiedenis moet je niet met de witkwast wegmoffelen

 

Activiteiten overzicht