Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Stille tocht

04-05-2012

kaartstilletocht Jaarlijks wordt er in Hoorn op 4 mei een Stille Tocht gehouden. Zo ook dit jaar. Deze tocht begint om 19.25 uur. Vertrekpunt: Westerdijk, bij het eerste van de vier ‘handjes’-monumenten. Route: Westerdijk- Verlengde Nieuwsteeg – Achterom – Gelderse Steeg - Grote Noord – Rode Steen – Kerkstraat en Kerkplein.

kaartstilletocht

De Stille Tocht wordt begeleid door een trommelaar die het looptempo aangeeft. Direct daarachter lopen leerlingen van Hoornse basisscholen die bloemen meedragen. De route wordt gemarkeerd met de vier beelden (‘handjes’) van de verzetsvrouw Truus Menger-Oversteegen. Bij elk beeld wordt kort stilgestaan en een boeketje neergelegd. Achter de leerlingen loopt het comité met burgemeester Onno van Veldhuizen en een groot aantal inwoners. Ook zij kunnen bloemen neerleggen. De stoet komt een aantal minuten voor 20.00 uur bij de Grote Kerk aan. Daar wordt The Last Post gespeeld door een trompettist. Daarna worden er twee minuten stilte gehouden. Deze worden afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. gedenksteenkerkplein

De herdenking bij de Grote Kerk eindigt met een kranslegging en een toespraak van burgemeester Onno van Veldhuizen.
Na afloop van de kranslegging is er muziek in de Oosterkerk (Grote Oost in Hoorn). Violiste Amarins Wierdsma en pianiste Didel Bish spelen onder meer de tweede Sonate van Beethoven en de derde Sonate van Brahms. Het concert begint rond 20.45 uur en is gratis toegankelijk.

De organisatie van de jaarlijkse Stille Tocht is in handen van het Hoorns Comité 40-45
www.comite4045.nl

Achtergrond route Stille Tocht

Ieder jaar op 4 mei heeft in heel Nederland de Nationale Dodenherdenking plaats. Ook in Hoorn staat om acht uur ‘s avonds de tijd even stil en gedenken wij de gevallenen bij het monument voor de Grote Kerk op het Kerkplein.
Voordat de herdenking begint, is er de jaarlijkse ‘Stille Tocht’ van de Westerdijk naar het Kerkplein. Veel inwoners van Hoorn zijn vertrouwd met deze tocht, maar niet iedereen kent de tragische betekenis van deze route.

Op de plaats waar de Stille Tocht eindigt, het Kerkplein, werden op 4 januari 1945 vijf onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd, staande tegen de muur van de Grote Kerk. De vrachtauto waarmee zij de stad binnen werden gebracht, legde de route af die met de Stille Tocht wordt nagelopen: Westerdijk, Verlengde Nieuwsteeg, Achterom, Geldersesteeg, Grote Noord, Roode Steen, Kerkstraat, Kerkplein.
De executie van de vijf was een vergelding voor het neerschieten van de Nederlandse S.S.- Rottenführer George Herlee. Deze landverrader was één van de beruchtste jagers op onderduikers en illegalen in de Kop van Noord Holland. Zijn slachtoffers kwamen terecht in gevangenissen als het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Daar werden ze gefolterd en vernederd om maar een bekentenis los te krijgen. Overleefde iemand de martelpraktijken dan werd diegene daarna veelal geëxecuteerd in de duinen bij Bloemendaal aan Zee of op de Waalsdorpervlakte. Hannie Schaft en Johannes Post behoren tot de bekendste slachtoffers.

Herlee werd al geruime tijd door het regionale verzet gezocht. Op 30 december 1944 ontving de Hoornse knokploeg een bericht dat Herlee in de stad was gesignaleerd. Hij werd diezelfde dag doodgeschoten in de toenmalige kapperszaak aan de Nieuwstraat.
De vijf onschuldigen die de Duitse bezetter hiervoor liet boeten, werden naar Hoorn overgebracht vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. In de muur van de Grote Kerk, is een monument geplaatst, dat in 1947 is onthuld door de echtgenote en dochter van één der gefusilleerden.

Hier stierven:
Johan Versfelt Den Haag 29 mei 1886 – 4 januari 1945 (58 jr.)
Gerardus Jonker Amsterdam 16 oktober 1903 – 4 januari 1945 (41 jr.)
Jacob Wilhelm Jansen Amsterdam 15 december 1910 – 4 januari 1945 (34 jr.)
Hendrikus Marinus Imming Amsterdam 19 juli 1917 – 4 januari 1945 (27 jr.)
Johan Theodoor J. Jansen Bandoeng N.I. 21 maart 1921 – 4 januari 1945 (23 jr.)

Zie ook onze rubriek WOII en de stille tocht

 

Activiteiten overzicht