Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling (archief)

Tentoonstelling J.C. Kerkmeijer en de bouwplancommissie

07-08-2012 t/m 19-11-2012

In de expositieruimte van ver. Oud hoorn hangt een overzicht van de werkzaamheden van J.C. Kerkmeijer in de bouwplancommissie van de gemeente hoorn.
J.C. Kerkmeijer (1875-1956) was, naast zijn vele andere culturele functies, meer dan 30 jaar voorzitter van de bouwplancommissie die in 1917 in Hoorn werd ingesteld. De bouwplancommissie ( te vergelijken met de later genoemde welstandscommissie) werd, mede op zijn aandringen, ingesteld omdat men zich grote zorgen maakte over de staat van de Hoornse monumenten en het straatbeeld in die tijd. In deze commissie werden alle plannen voor nieuwbouw of de wijzigingen van bestaande panden besproken en als advies voorgelegd aan het gemeentebestuur.
Op veertien panelen kan de bezoeker kennismaken met bouwtekeningen van een aantal bekende panden ( het slachthuis, de bioscoop Winston, winkelpand van P. de Gruyter, Sint Jansgasthuis aan de Koepoortsweg) en de oude en nieuwe foto's van die panden bekijken. Zo ontstaat een boeiend overzicht van de werkzaamheden die Kerkmeijer in die periode heeft verricht.
De aanleiding voor de tentoonstelling is het 50 jarig bestaan van de Kerkmeyer-de Regt Stichting en de bibliografie die onlangs over hem is verschenen.
De expositie, samengesteld door Marit Veerman, is te bezichtigen in het verenigingsgebouw van Ver. Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 op dinsdag en donderdag van 10- 16 uur en op zaterdag van 10- 14 uur. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

 

Activiteiten overzicht