Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Groefsema fietsronde

01-09-2012

Zestig jaar geleden, op 30 en 31 augustus 1952, nam Nel Molenaar deel aan een bromfietstocht uitgezet door de ANWB. Zij is bij Oud Hoorn beter bekend als mevrouw Groefsema van het legaat, waarmee de maquette Hoorn anno 1650 is gerestaureerd. Diegene die haar nalatenschap regelde, ds. H. J. Boon (zie Kwartaalblad 2006 nr. 3, pp.108 -111) bracht een doos met paperassen bij Oud Hoorn. Daarin zaten de (familie-)foto’s, schoolrapporten, diploma’s, eindexamenopgaven, haar trouwalbum, aanstelling als onderwijzeres enz. Tussen deze spullen lagen ook getypte blaadjes van een ANWB bromfietstocht uit 1952. Toen ontstond het idee om de route 60 jaar later na te fietsen. Zouden de ANWB bordjes nog gevonden konden worden? Is de route nog intact?

De oorspronkelijke bromfietstocht kon op twee dagen gereden worden en de ANWB had er geen bezwaar tegen om het traject over deze twee dagen te verdelen. Want de heen- en terugweg tussen Amsterdam en Hoorn verliep langs andere route. In Amsterdam was bondscafé “Tolhuis” aan de Buiksloterweg de controlepost en in Hoorn bondshotel “De Roskam” aan de Noorderveemarkt, nu restaurant Azië.
Twee enthousiaste fietsers hebben de route van toen geprobeerd te vinden. Het Tolhuis in Amsterdam-Noord werd snel gevonden, want het bestaat nog en ligt vlakbij de pont naar het Centraal Station. Eén richtingwijzer van de ANWB uit de beschrijving van 1952 hebben ze gevonden: die bij “Liergouw” Y 868 ri. Ransdorp. De afstand volgens de oude routebeschrijving Amsterdam - Hoorn zou 50 km bedragen. Het traject Hoorn - Amsterdam zou 52 km zijn. Om dat op één dag te fietsen voor recreanten, dat vonden we letterlijk en figuurlijk te ver gaan. Het moest een rondje gaan worden van maximaal 40 km, te beginnen vanuit het Oost-Indisch Pakhuis.
Ook in Avenhorn staat nog een oude richtingwijzer nummer Y 557 richting Ursem. In Schermerhorn wordt van de route afgeweken en met het 21e eeuwse fietsknoop¬punten-systeem verbinding gemaakt met de laatste stuk van traject Amsterdam - Hoorn. De “Groefsema fietsronde” is geboren en is 35 km lang.

In het kader van het 95 jarig bestaan van de vereniging wordt dit jaar de Groefsema fietsronde verreden. Leden en niet-leden worden uitgenodigd om per fiets, e-bike of snorfiets op zaterdag 1 september deel te nemen aan een ontspannen en plezierige tocht.
Men kan starten tussen 10 en 11 uur bij het Oost-Indisch Pakhuis, Onder de Boompjes 22. Daar ontvangen de deelnemers een boekje met naast de routebeschrijving ook informatie over de wetenswaardigheden die men onderweg tegenkomt.

U kunt zich tot 25 augustus aanmelden via info@oudhoorn.nl of telefoon van vereniging Oud Hoorn 02290-273570 of persoonlijk aanmelden op dinsdagen, donderdagen 10-16 uur en zaterdagen 10-14 uur in Onder de Boompjes 22, Hoorn.

Contactpersoon Diana van den Hoogen info@oudhoorn.nl


Oude richtingaanwijzer bij Avenhorn

 

Activiteiten overzicht