Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Lezing (archief)

Lorraine Décombe: Moderne Devotie

16-01-2014

oudhoornbibliotheek

Deze lezing zal worden verzorgd door de kunsthistoricus Lorraine Décombe in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn. Deze 14e eeuwse religieuze hervormingsbeweging onder leiding van Geert Grote had zijn wortels in Deventer. Het doel was te zoeken naar de balans tussen persoonlijke spiritualiteit en inzet voor de medemens. Thomas a Kempis gaf in zijn boek ‘De navolging van Christus’ aanwijzingen voor dit nieuwe geestelijke leven. Op de Bijbel na is dit het meest vertaalde boek ter wereld.

Volgelingen van Geert Grote stichtten de gemeenschappen van Broeders en Zusters des Gemenen Leven. De kloosters van de Congregatie van Windesheim werden overal in West-Europa gesticht. Ook in Hoorn zijn de middeleeuwse kloosters min of meer onder invloed van deze beweging ontstaan aldus Van der Knaap en Veerkamp in hun boek Uit de schemer van Hoorns verleden. Het klooster Nieuwlicht te Blokker was zelfs het derde klooster dat gesticht is door het kapittel van de Moderne Devotie en het eerste van deze regulieren in Holland.devotie

De lezingen zullen plaatsvinden in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn. Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraagt € 4,00, leden hebben € 1,50 reductie.

Kaarten kunnen worden afgehaald in ons verenigingsgebouw op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefonisch reserveren kan onder nummer 0229-273570. Reserveren kan ook via info@oudhoorn.nl.

 

Activiteiten overzicht