Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (archief)

Kinderwandeling vanuit de Weeshuistuin

29-05-2016

oudhoornOp zondagmorgen 29 mei, 11.00 uur zal de jaarlijkse kinderwandeling van Oud Hoorn plaatsvinden. De gidsen nemen de kinderen en hun begeleiders mee naar verborgen plekjes en vertellen spannende verhalen over zeevaarders en kloosters. 

weeskinderen

Bovenop de Keukenpoort van het Weeshuis in de Achterstraat staan twee beelden van weeskinderen.

Bij het voormalige weeshuis in de Achterstraat horen jullie waarom de bazen van de Oost-Indische Compagnie zo graag weesjongens op hun schepen wilden hebben. De reis naar Indië duurde ongeveer acht maanden dus waren zij soms enkele jaren van huis. Wat doet die jongen hier eigenlijk bovenop de gevel? Wij bezoeken ook het gebouw van Vereniging Oud Hoorn dat vroeger als pakhuis van de Oost-Indische Compagnie werd gebruikt. Goederen uit het verre Indië werden hier opgeslagen om te wachten tot de prijs gunstig was om te verkopen. Ook bekijken wij het Sint Jansgasthuis en krijgen wij een indruk hoe men vroeger de zieken verzorgde.  Een heuse zeeslag staat afgebeeld op een schilderij in het Statenlogement. We zien rokende kanonnen en schepen die proberen elkaar te rammen. Dit gebeurde voor de kust van Hoorn tijdens de Tachtigjarige Oorlog. 

Deze wandeling is speciaal bestemd voor kinderen, maar natuurlijk mogen ook hun ouders, grootouders en iedereen van '8 tot 88' jaar meelopen. Wij starten om 11.00 uur vanuit de Weeshuistuin en het is voor iedereen gratis.

 

Activiteiten overzicht