Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (archief)

Wandelen door het Hoornse Kloosterleven met Oud Hoorn

24-06-2016

oudhoorn

Tijdens de Kloosterwandeling nemen de gidsen van Oud Hoorn wandelaars mee naar lang vervlogen katholieke tijden waarin Hoorn een bloeiend kloosterleven had. De protestante kerk confisqueerde alle katholieke bezittingen toen Hoorn aan het einde van de zestiende eeuw de kant van Willem van Oranje koos. Sloop en nieuwbouw maakten het karwei af. Prachtige monumenten verrezen op de plekken waar ooit de kloosters stonden, zoals het Statenlogement en de VOC -gebouwen.

Slechts twee kloosterkapellen hebben de tijd getrotseerd en kregen een andere bestemming. Een daarvan staat achter de prachtige poort van het voormalige Burgerweeshuis in de Korte Achterstraat.

De imposante kapconstructie van het voormalige St. Ceciliaklooster is ook nog intact en nu onderdeel van het Statenlogement. Daar vertelt tijdens de Kloosterwandeling een in bouw gespecialiseerde Oud Hoorn vrijwilliger over de kap en de bouwstijl van de kapel.

De Oud Hoorn Kloosterwandeling start vrijdagavond 24 juni om 19.30 uur op de Rode Steen. Deelname is gratis. Ga voor meer informatie www.oudhoorn.nl

 

weeskinderen

Weeskinderen in de tuin van het voormalige Burgerweeshuis, Hoorn.

Fotograaf: Lydia Tacx
Meer informatie over de wandelingen en de vereniging Oud Hoorn vindt u op www.oudhoorn.nl. U kunt ook een email schrijven naar info@oudhoorn.nl

 

 

Activiteiten overzicht