Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (archief)

Bossuwandeling Oud Hoorn

08-07-2016

BossuhuizenVrijdag 8 juli.  Aanvang 19.30 uur. Start: Oosterpoort.
Bossuwandeling met Oud Hoorn: een sterk verhaal met een heldhaftige pechvogel
We spreken over de 80-jarige oorlog. Graaf Bossu leidt in 1572 een Spaansgezinde Amsterdamse vloot in een slag op de Zuiderzee. Ondanks de overmacht van de Amsterdammers zijn het de Westfriezen en Waterlanders die de slag als een overwinning kunnen bijschrijven.
De beslissende actie komt van Jan Haring (precies, die van de Jan Haringsteeg tussen de Italiaanse Zeedijk en Achter op het Zand). Al aan het begin van de strijd weet hij aan boord te gaan van de Inquisitie, het Spaanse vlaggenschip dat onder leiding staat van Bossu. Hij klimt in de mast en haalt de admiraalsvlag van het schip. Een teken voor de andere Spaanse schepen dat de strijd is verloren. Ze vluchten en de Watergeuzen kunnen de vieren. Jan Haring bekoopt zijn heldendaad met de dood. Bossu belandt in de gevangenis en zit drie jaar lang gevangen in het Mariaklooster.

De vrijwilligers van Oud Hoorn nemen wandelaars terug naar de tijd van Jan Haring, de strijd tegen de Spanjaarden en de Geuzen langs het Baadland, de havens en de Bossuhuizen aan de Slapershaven

De Oud Hoorn Bossuwandeling start vrijdagavond 8 juli om 19.30 uur bij de Oosterpoort. Deelname is gratis.

Bossuhuizen Slapershaven
Bossuhuizen aan de Slapershaven, Hoorn. Foto: Commons.wikimedia.org

 

Activiteiten overzicht