Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (archief)

Kerkenpad-wandeling Oud Hoorn

22-07-2016

Koepelkerk

Kerkenpadwandeling met Oud Hoorn: Schuilkerken voor iedereen met een religieus vlekje

Van de katholieken weten we het, die moesten hun geloof na de reformatie beleven in gebouwen die er aan de buitenkant vooral niet als kerken uitzagen. Dat ook contraremonstranten, doopsgezinden, lutheranen en mennonieten zich ophielen in schuilkerken is minder bekend. Alleen calvinisten hadden niets te vrezen in hun kerkgebouwen. Dus waren er in Hoorn in de 17e en 18e eeuw heel wat schuilkerken voor ieder religieus pluimage.

Langs die schuilkerken (en wat er nog van over is) gaat de wandeling van de historische vereniging Oud Hoorn. De Kerkenpadwandeling verkent vooral de omgeving van de Ramen, waar veel kerkgenootschappen zich schuilhielden.

Tijdens de wandeling zijn zowel de lutherse kerk als de koepelkerk open voor de gidsen met hun groepen. In beide kerken geven de Oud Hoorn-gidsen een korte uitleg over de prachtige interieurs en andere wetenswaardigheden.

En een mooie gedachte om de wandeling mee te beginnen, heel erg schuil waren die schuilkerken ook een paar eeuwen geleden niet. Het was in een handelsstad als Hoorn voldoende om simpelweg niet al te openlijk niet-calvinistisch te zijn. Uiteindelijk doet geloof handelaren weinig. Geld heeft geen religie.

De Oud Hoorn Kerkenpadwandeling start vrijdagavond 22 juli om 19.30 uur vanaf de Rode Steen. Deelname is gratis.

Koepelkerk
Cyriacuskerk/koepelkerk, Hoorn. Foto: Commons.wikimedia.org

Voor meer informatie over de wandelingen en de vereniging Oud Hoorn kunt u ook een email schrijven naar info@oudhoorn.nl

 

Activiteiten overzicht