Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Lezing (archief)

Lezing dr. C. Schrickx over klooster Bethlehem

01-04-2016

oudhoornarcheologiewestfriesland

Op vrijdag 1 april houdt Christiaan Schrickx een lezing over klooster Bethlehem (1475-1572), een vrouwenklooster dat aan de Bangert in Westerblokker heeft gestaan. De lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Kerk Westerblokker in samenwerking met de Kloosterwerkgroep van de Stichting Cultuur Historische Route Blokker en vindt plaats in de Ned. Hervormde Dorpskerk van Blokker. Aanvang 20.00 uur. Kosten: 4 euro (incl koffie/thee).
Adres: Westerblokker 105, op de hoek van de Westerblokker en de Kolenbergstraat.
Meer informatie: Corrie Balk-Sijp, tel 0229-262209/0229-262349.

Toelichting
Christiaan Schrickx is de auteur van het boek ‘Bethlehem in de Bangert’ dat in 2015 is verschenen. Klooster Bethlehem (1475-1572) in de Bangert even buiten Hoorn was een van de weinige vrouwenkloosters die op het platteland werd gesticht. De meeste kloosters lagen in de steden. In de lezing wordt uitgelegd waarom het klooster hier werd gebouwd, hoe de zusters leefden en wat de rol van de Kruisbroeders bij dit klooster was. Bethlehem blijkt een bijzondere plaats binnen de kloosters in Nederland in te nemen. Dit klooster is tussen 2003 en 2008 voor een groot deel opgegraven. Hierbij zijn de resten van kloostergebouwen, een ommuring met poortgebouw, een brouwhuis, bruggen, waterputten en het kerkhof teruggevonden. Daarnaast zijn zeer veel voorwerpen van de zusters aangetroffen. In de lezing worden de archeologische vondsten besproken.

Meer lezen:
Schrickx, C.P., 2015: Bethlehem in de Bangert. Een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster onder de Orde van het Heilig Kruis in het buitengebied van Hoorn. Het boek mbt het Klooster Bethlehem treft u hier.

De bouwkundige beschrijving van de kerk waar de lezing zal plaatsvinden treft u hier.

 

 

 

 

Activiteiten overzicht