Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (archief)

Springer Wandeling Zondag 3 april

03-04-2016

oudhoornOp zondag 3 april om 13.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een stadswandeling langs een aantal door de 19e eeuwse schilder Springer geschilderde locaties in Hoorn. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling over Springer in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

springerCornelis Springer (1817-1891) is één van de bekendste negentiende-eeuwse schilders van stadsgezichten. Hij was ook een van de eerste schilders die zich toelegde op topografisch herkenbare stadsgezichten. Met zijn schetsboek reisde hij door het land, om op locatie studies te maken, waarin hij de toenmalige situatie heel accuraat vastlegde. In zijn atelier werkte hij deze schetsen vervolgens uit tot schilderijen, waarbij hij de werkelijkheid op subtiele wijze aanpaste aan zijn artistieke wensen. Meestal deed hij dit zo verhuld, dat het niet direct opviel. Springer had een voorliefde voor de Zuiderzeesteden, waar hij zich waande in de Gouden Eeuw.
BossuhuizenOok in Hoorn heeft hij veelvuldig getekend en geschilderd.  Aan de hand van zijn schilderijen en tekeningen heeft Vereniging Oud Hoorn een route uitgezet die voert langs enkele van de door hem vastgelegde locaties. In veel gevallen zijn de stadsgezichten nog zeer goed herkenbaar, in andere gevallen is er een behoorlijke portie fantasie nodig om in het huidige straatbeeld nog de overeenkomsten te zien met de interpretatie van Springer. Waarbij de schilder zich in zijn atelier ook de nodige vrijheid veroorloofde om een compositie naar zijn hand te zetten.   

Achterstraat Doelen

De Achterstraat met de Sint Sebastiaan Doelen en op de achtergrond een ophaalbrug over de Turfhaven (Cornelis Springer ca. 1870).


In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is nog tot 10 april de expositie "Door het oog van Springer" te bewonderen, waar tekeningen, aquarellen en schilderijen te zien zijn van de Zuiderzeesteden Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Edam, Monnickendam, Amsterdam, Naarden, Harderwijk, Elburg, Hindeloopen en Makkum.

De wandeling start op 3 april om 13.00 uur bij de Oosterpoort.

 

 

 

Activiteiten overzicht