Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Open Monumentendag

10-09-2016

openmonumentendagOp zaterdag 10 september is het in Hoorn Open Monumentendag. Kom meer te weten over onze rijke historie door een bezoek te brengen aan de vele monumenten die hun deuren die dag openen. Er is dit jaar weer een gevarieerd aanbod van gratis activiteiten langs en in monumenten in Hoorn, Zwaag en Blokker.

 

Wethouder Judith de Jong: ‘In Hoorn streven we ernaar om onze cultuurhistorie zoveel mogelijk zichtbaar te maken voor publiek. De verbinding van ons erfgoed, kunst en cultuur en stadspromotie komt op Open Monumentendag volledig tot zijn recht. Meer dan 50 monumenten bieden een interessant programma voor jong en oud, en ons eerste archeologische monument biedt zelfs een blik op Hoorn onder de grond.’

 

Primeur: historisch riool geopend voor publiek

De in 2015 ontdekte overkluisde waterloop uit de 16e eeuw is zaterdag 10 september voor het eerst te bezichtigen voor publiek. De gang is onderdeel van een groot overdekt rioolstelsel dat bijna overal is ingestort maar hier nog gaaf aanwezig is. Het is het eerste archeologische monument in Hoorn. Bovendien is dit het eerste ondergrondse monument van Hoorn. Door met een trap naar beneden te gaan, kan er een blik geworpen worden in de verlichte, gemetselde watergang. Let op: er kunnen maar twee personen tegelijk naar beneden, dus houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u aan de beurt bent. Archeologen presenteren ter plekke ook hun onderzoek en vondsten uit de watergang. U kunt het historisch riool bereiken via kunstcentrum de Boterhal (Kerkplein 39) en via ‘t Glop. Na Open Monumentendag komen er ook nog meerdere momenten om de overkluisde waterloop te bezichtigen.

 

Openingslezing Open Monumentendag Hoorn

Kent u het prachtige verhaal over het familiewapen van stadhouder Frederik Hendrik op de voorgevel van het Westfries Museum? Weet u sinds wanneer de eenhoorn op alle belangrijke gebouwen in de stad prijkt? En is het standbeeld van Jan Pieterzoon Coen op de Roode Steen nu wel of geen icoon? Op deze en vele andere interessante vragen gaat Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum in tijdens de openingslezing van Open Monumentendag 2016.

Datum: vrijdag 9 september, om 20.00 uur in de Oosterkerk. De entree is 2,50 euro.

 

Hoofdtoren haven Hoorn

Deze 30ste Open Monumentendag heeft het thema iconen en symbolen meegekregen. Een goed voorbeeld van een icoon in Hoorn is de Hoofdtoren, een beeldbepalend bouwwerk die de historie van onze stad vertelt. De toren is in 1532 gebouwd als verdedigingstoren tegen gevaar dat vanaf zee kwam. De toren ontleent zijn naam aan het Houten Hoofd. Deze aangrenzende pier is namelijk al in 1464 gebouwd om vertrekkende schepen uit de haven te kunnen trekken. U kunt de Hoofdtoren bezoeken aan Hoofd 2.

 

Hervormde kerk Zwaag

Een echt icoon voor Zwaag is de Hervormde kerk aan de Kerkelaan. Deze gotische kerk torent letterlijk en figuurlijk boven het dorp uit en mag zich het oudste monument in de gemeente Hoorn noemen. Deze eenbeukige gotische kerk stamt namelijk van voor het midden van de 15de eeuw. De klok in de toren is in 1468 gegoten door de bekende Utrechtse klokkengieter Steven Butendiic. Ook het kerkorgel zal die dag meerdere keren bespeeld worden.

Hoe is het om te trouwen?

Tijdens Open Monumentendag kunt u dit zelf uitproberen in de kerk in Zwaag. Kleding, kerkmuziek, een ambtenaar van de burgerlijke stand; aan alles is gedacht. Neem zelf een partner en publiek mee en trouw voor één dag. De kosten zijn 15 euro en gaan naar de Stichting Behoud Hervormde Kerk Zwaag. U kunt de kerk op Open Monumentendag bezoeken aan Kerkelaan 8.

 

Fruitkwekerij en tuindersschoorsteen Blokker

Aan de Koewijzend in Blokker vindt u een van de laatste fruitkwekerijen waar het gebied Bangert/Koewijzend sinds de 19de eeuw om bekend stond. Op dit bedrijf staan ook nog drie historische kniekassen (serres) uit het eind van de jaren ’20 van de vorige eeuw. In één daarvan wordt nog steeds de Aliante-druif geteeld. U kunt er zaterdag trekzakmuziek beluisteren. Laat u per gemotoriseerde lorrie langs de kassen vervoeren. Wat dit jaar extra bijzonder is, is dat na jarenlange voorbereiding en werkzaamheden, een 20 meter hoge tuindersschoorsteen bij deze historische fruitkassen is neergezet. Deze schoorsteen, die bij de Kolenbergstraat stond, is in stukken gezaagd en herbouwd aan de Koewijzend. Dit is pas vorige week officieel afgerond. Hiermee ontstaat een compleet beeld van een vooroorlogs glastuinbedrijf. U kunt de historische fruitkassen en schoorsteen bezoeken aan Koewijzend 4.

 

Meer informatie

Open Monumentendag in de gemeente Hoorn is zaterdag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur. Ruim 50 monumenten in Hoorn, Blokker en Zwaag doen mee. Die monumenten zijn gratis te bezoeken als u het programmaboekje van Open Monumentendag Hoorn heeft. U kunt het programmaboekje afhalen bij het stadhuis, bij de diverse punten van de VVV en bij verschillende musea. Op de dag zelf vindt u het boekje ook bij de historische bussen en de geopende monumenten. Ook digitaal kunt u het programmaboekje vinden op www.hoorn.nl.

 

Activiteiten overzicht