Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Lezing (archief)

Het oude gangenstelsel van Hoorn

18-10-2016

oudhoorn

Zoals ieder jaar organiseert de vereniging Oud Hoorn ook dit jaar weer een reeks lezingen op de dinsdagavond over interessante Hoornse historische zaken. De eerste lezing van dit jaar vindt plaats op dinsdagavond 18 oktober en zal gehouden worden door archeoloog Christiaan Schrickx. Onderwerp: de Hoornse overkluisde waterlopen en riolen.

overkluizingIn 2015 werd aan het Glop in Hoorn een gemetselde onderaardse gang herontdekt. Deze was tot afgelopen jaar in gebruik als riool. Inmiddels is deze schoongemaakt, gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk gemaakt. In Hoorn zijn vanaf het ontstaan van de stad in de 15e eeuw veel open waterlopen geweest. Verschillende van die stadswateren zijn in later eeuwen gedempt, maar veel ervan zijn overkluisd of overwelfd om te kunnen blijven dienen als riool. Zo loopt vanaf het Kerkplein naar het Glop, dwars onder Kunstcentrum De Boterhal door, dus nog een mooi intact stuk van een 16e-eeuws rioolstelsel. Christiaan Schrickx zal op dinsdag 18 oktober een lezing houden over deze uitzonderlijke vondst. En ook over de gevonden schatten: op de bodem van het riool lagen veel scherven van aardewerk en glas, tabakspijpen, dierenbotten en zelfs tinnen lepels. Wat er nog meer bekend is over het gangenstelsel van Hoorn, zal Christiaan op deze avond vertellen. Op deze website treft u hier meer informatie aan over dit gemeentelijk archeologisch monument.


foreestenhuisDe lezingen zullen dit jaar plaatsvinden in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraagt € 5,00, leden hebben € 1,50 reductie. Bij voorkeur reserveren: kaarten kunnen afgehaald worden bij de Vereniging Oud Hoorn, Onder de boompjes 22, Hoorn tijdens openingsuren (dinsdag en donderdag: 10.00 uur - 16.00 uur, zaterdag: 10.00 uur - 14.00 uur), via info@oudhoorn.nl of 0229 - 27 35 70. Zie ook www.oudhoorn.nl  Voor uw agenda: De data van de volgende lezingen zijn: 15 november, 17 januari, 21 februari en 21 maart.
 

 

 

 

Activiteiten overzicht