Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Beiaardconcert Eddy Mariën (België) 19.30 - 20.30

21-06-2017

carillon

 Het thema van de carillonconcerten 2017 is ‘Nederlandse en Vlaamse Beiaardcomposities’.

Op het programma van Eddy Mariën staat eveneens werk van Chopin en Debussy. Een volledig overzicht leest u in het programmaboekje.   

Cultuur

De beiaardcultuur is een typische cultuurvorm van 'De Nederlanden'. De bloeitijd van de beiaardcultuur was in de 17e/18e eeuw. Verbetering van instrumenten en hernieuwde interesse zorgden voor een opleving aan het eind van de 19e eeuw. Beiaardiers en componisten schreven eigentijdse composities. Dit mondde uit in de typische Vlaamse beiaardcomposities, romantisch en met veel tremelo’s en de wat meer nuchtere Nederlandse composities zonder tremolo’s.

Beiaardier

Eddy Mariën

Eddy Mariën voltooide zijn pianostudies aan het Muziekconservatorium van Mechelen en studeerde nadien aan de Koninklijke Beiaardschool „Jef Denyn‟, waar hij nu docent is. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de graad Master of Music. Op de internationale beiaardwedstrijden in Nijmegen (1989) en Berlijn (1991) won hij de eerste prijs. Nu wordt hij zelf regelmatig gevraagd in binnen- en buitenland als jurylid voor beiaardconcours en -examens. Hij gaf Mastercursussen aan de Yale University (VSA), aan het Nationaal Paleis van Mafra (Portugal) alsook aan de Beiaardschool van Denemarken.

Luisterplaats

In samenwerking met de bibliotheek te Hoorn zal bij elk concert de binnentuin (ingang aan het Kerkplein of de Wisselstraat) van de bibliotheek geopend zijn. Iedereen wordt vanaf een half uur voor aanvang ontvangen met koffie/thee. Na afloop van het concert komt de beiaardier naar de luisterplaats, waar U hem met een applaus kunt ontvangen en de hand drukken onder het genot van een drankje.


Een beschrijving van het carillon vindt u hier

Meer informatie over 'Vereniging Het Carillon' treft u hier

 

Activiteiten overzicht