Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteit divers (archief)

Beiaardconcert Margaret Pan (USA) 19.30 - 20.30

19-07-2017

carillon

Het thema van de carillonconcerten 2017 is ‘Nederlandse en Vlaamse Beiaardcomposities’. Op het programma van Margaret Pan staat eveneens werk van Mendelssohn, Debussy en Lenard Cohen. Een volledig overzicht leest u in het programmaboekje

 

Cultuur

De beiaardcultuur is een typische cultuurvorm van 'De Nederlanden'. De bloeitijd van de beiaardcultuur was in de 17e/18e eeuw. Verbetering van instrumenten en hernieuwde interesse zorgden voor een opleving aan het eind van de 19e eeuw. Beiaardiers en componisten schreven eigentijdse composities. Dit mondde uit in de typische Vlaamse beiaardcomposities, romantisch en met veel tremelo’s en de wat meer nuchtere Nederlandse composities zonder tremolo’s.

Beiaardier

Margaret Pan

Margaret Pan begon haar beiaardstudie samen met Robin Austin aan de Princeton Universiteit en slaagde voor het beiaardexamen van de GCNA (Guild of Carillonneurs in North America) in 2008. In 2012 studeerde Margaret af aan de Koninklijke beiaardschool in Mechelen (België) waar ze studeerde met Eddy Mariën, Koen Cosaert, en Erik Vandevoort en won ze een tweede prijs op het 5e internationaal beiaardconcours in Groningen. Ze concerteerde ook op het International Carillon Festival in Springfield, Illinois (2013), het jaarlijkse congres van de GCNA in Denver, Colorado (2014) en was in de herfst van 2015 een bezoekend beiaardier in de bekende Bok Tower Gardens in Lake Wales, Florida. Margaret woont vlakbij Boston, Massachusetts, en bespeelt het carillon in Cohasset en Norwood. Ze is ook jurylid van de GCNA examencommissie. Margaret is afgestudeerd in natuur- en sterrenkunde aan het MIT en Caltech en doet op dit moment aan het MIT werkzaam als onderzoeker op het gebied van de dynamiek van planeten en planeetvorming in verschillende zonnestelsels.

Luisterplaats

In samenwerking met de bibliotheek te Hoorn zal bij elk concert de binnentuin (ingang aan het Kerkplein of de Wisselstraat) van de bibliotheek geopend zijn. Iedereen wordt vanaf een half uur voor aanvang ontvangen met koffie/thee. Na afloop van het concert komt de beiaardier naar de luisterplaats, waar U haar met een applaus kunt ontvangen en de hand drukken onder het genot van een drankje.


Een beschrijving van het carillon vindt u hier

Meer informatie over 'Vereniging Het Carillon' treft u hier

 

Activiteiten overzicht