Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (komend)

Kloosterwandeling

13-07-2018

GeertenkloosterGoed beschouwd heeft Hoorn slechts een krappe 200 jaar kloosters gekend. Monniken en nonnen stichtten in 1385 de eerste twee kloosters. In 1572, toen Hoorn de zijde koos van Willem van Oranje koos, was het al weer afgelopen met het rijke Roomse leven. Aan de zijde van Willem van Oranje was het beter handeldrijven en in zijn kielzog nam hij ook de protestante versie van het christendom mee. De hervormde overheid confisqueerde alle bezittingen van de Roomse kerk en de op dat moment zes kloosters hielden op te bestaan. De gebouwen kregen een andere bestemming, zoals weeshuis, munt- of vrouwen- en oudemannenhuis.

Die 200 Roomse jaren zijn veelbetekenend geweest. Daar weten de Oud Hoorn gidsen alles van. Kloosters waren veelal aan de rand van het op dat moment nog kleine stadje gevestigd. Kloosters speelden een belangrijke rol bij het ontginnen en afwatering van de moerassen rondom Hoorn. 

Bezoek aan St. Ceciliaklooster

In het plaveisel van de Montessorischool aan de Gravenstraat is met rode stenen de voormalige kapel van het Agnietenklooster aangegeven. Het is een van de weinige zichtbare herinneringen aan de vele kloosters. Van het St. Ceciliaklooster is nog het meeste over, al is het verborgen achter de muren van het Statenlogement. Tijdens de Oud Hoorn Kloosterwandeling nemen de gidsen van Oud Hoorn wandelaars onder andere mee naar de kapel van de St. Ceciliaklooster en kan iedereen zich vergapen aan het prachtige balkenplafond op de zolder van het voormalige klooster. 

Ceciliakapel vanuit de binnentuin

De Oud Hoorn Kloosterwandeling start vrijdagavond 13 juli om 19:30 uur op de Roode Steen.

Deelname is gratis.

 

Foto boven: Het St. Geertenklooster, dat al voor de reformatie haar deuren sloot.

Foto rechts: De zuidgevel van de Ceciliakapel

 

 

 

   Voor een privéwandeling op maat voor scholen of ter gelegenheid van b.v. familiefeest, verenigings- of zakenuitje kunt u contact opnemen met gidsen@oudhoorn.nl.

 

 

Activiteiten overzicht