Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Lezing (archief)

Helen Gerretsen - Mijn kikkertje lief

12-02-2007

Helen De lezing van Oud Hoorn op maandag 12 februari a.s. is deze keer heel anders dan u normaal van ons gewend bent. Helen Gerretsen declameert uit de brieven die de Texelse Aagje Luytsen schreef aan haar man die bij de VOC voer. Zo houdt zij de liefde voor haar verre beminde levend en zien wij een verassend zelfbewust vrouwbeeld. In boeken en geschriften over deze periode krijgt men een beeld van de organisatie van deze, voor de economie van Holland, zo belangrijke onderneming. Wij kunnen lezen over de manier van handel drijven, de producten waarom het te doen was, de manier van organisatie en meer van dergelijke zaken. Nooit zien wij iets van de gevoelens van hen die in het vaderland achterbleven. Haar brieven getuigen van gepassioneerd leven waarin het zindert van de zorg om haar geliefde, strijd tegen haar "haters", pijn om de eenzaamheid, diepe vertwijfeling, maar ook van moed en daardoor van sprankelende humor, intense liefde en? bescheiden triomf. Het is om deze diepe menselijkheid dat de brieven zo worden gewaardeerd. Dit in combinatie met klassieke muziek van de celliste Rhonda Branneky maken het tot een aangrijpend geheel.

Deze voorstelling zal plaatsvinden in het Theater "Het Pakhuis", Onder de Boompjes 21 in Hoorn, aanvang 20.00 uur. Toegang € 3,50, leden hebben € 1,-- reductie.

Voorverkoop en telefonisch reserveren bij Vereniging Oud Hoorn op dinsdag, donderdag en zaterdag. Onder de Boompjes 22 te Hoorn, telefoon 0229-273570.

 

 

Activiteiten overzicht